Με αρνητικό πρόσημο κινούνται οι βασικοί δείκτες της Wall Street στις συναλλαγές της Δευτέρας καθώς την επενδυτική ψυχολογία βαραίνουν τα απογοητευτικά οικονομικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα σε Κίνα και ΗΠΑ.

Τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα από την Κίνα έδειξαν ότι η οικονομία επιβράδυνε σημαντικά το γ’ τρίμηνο, χάνοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών, εν μέσω της ενεργειακής κρίσης και των μεγάλων προβλημάτων στην εφοδιαστική αλυσίδα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ειδικότερα, τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα έδειξαν ότι το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 4,9% στο διάστημα Ιουλίου-Σεπτεμβρίου σε σχέση με το προηγούμενο έτος, επιβραδύνοντας σημαντικά από το προηγούμενο τρίμηνο όταν είχε καταγράψει άνοδο 7,9%. Η τελευταία μέτρηση είναι η ασθενέστερη από το γ’ τρίμηνο του 2020.

Την ίδια στιγμή, στις ΗΠΑ, τα στοιχεία για τη βιομηχανική παραγωγή επίσης έχασαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Ειδικότερα, η βιομηχανική παραγωγή υποχώρησε 1,3% τον Σεπτέμβριο, διαψεύδοντας την πρόβλεψη των αναλυτών για μικρή άνοδο 0,2%. Αυτή είναι η μεγαλύτερη υποχώρηση από το αποκορύφωμα της κρίσης της πανδημίας την άνοιξη του 2020.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παράλληλα, η Fed αναθεώρησε καθοδικά τα στοιχεία του Αυγούστου, ανακοινώνοντας πτώση 0,1% αντί για αύξηση 0,4% που είχε αναφέρει προηγουμένως.

Ο βιομηχανικός Dow Jones χάνει 145,98 μονάδες ή -0,41% στις 35.148,78 μονάδες, ενώ ο ευρύτερος S&P 500 υποχωρεί 7,89 μονάδες ή -0,18% στις 4.463,48 μονάδες. Ο τεχνολογικός Nasdaq χάνει 4.71 μονάδες ή -0,02% στις 14.894,90 μονάδες.

Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν τον βιομηχανικό δείκτη Dow Jones 6 κινούνται με θετικό πρόσημο και 24 με αρνητικό. Τα μεγαλύτερα κέρδη σημειώνει η Goldman Sachs Group με κέρδη 7,24 δολ. ή σε ποσοστό 1,78% στα 413,31 δολ. και ακολουθούν JPMorgan Chase στα 167,91 δολ. με άνοδο 0,78% και Home Depot στα 352,87 δολ. με κέρδη 0,70%.  

Τις μεγαλύτερες απώλειες σημειώνουν οι Walt Disney (-2,91%), Walgreens Boots Alliance (-2,24%) και Amgen (-2,02%).

Ένα νέο μπαράζ εταιρικών αποτελεσμάτων τις επόμενες ημέρες θα συγκεντρώσει την επενδυτική προσοχή, με κολοσσούς όπως η Netflix, η Tesla και η International Business Machines να ανακοινώνουν αυτή την εβδομάδα τις τριμηνιαίες τους καταστάσεις.

Στο μεταξύ οι ανησυχίες για τον πληθωρισμό παραμένουν στο προσκήνιο καθώς οι τιμές ενέργειες συνεχίζουν να σκαρφαλώνουν σε υψηλότερα επίπεδα. Ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας προειδοποίησε σήμερα ότι η κεντρική τράπεζα θα πρέπει να αναλάβει δράση λόγω των ανησυχιών ότι οι αυξήσεις των τιμών θα δώσουν ώθηση και στις μεσοπρόθεσμες πληθωριστικές προσδοκίες. Οι δηλώσεις του οδήγησαν σε ράλι τις αποδόσεις στα βρετανικά ομόλογα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης