Με απώλειες έκλεισαν σήμερα οι ευρωπαϊκές αγορές καθώς τα χαμηλότερα από τα αναμενόμενα οικονομικά στοιχεία ενίσχυσαν τις ανησυχίες για επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης.

Ο γερμανικός δείκτης Dax έκλεισε με πτώση 0,54% στις 10.865 μονάδες, ο γαλλικός δείκτης CAC 40 έχασε 0,88% στις 4.853 μονάδες και ο δείκτης του Λονδίνου FTSE 100 υποχώρησε κατά 0,47% στις 6.845 μονάδες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στον ευρωπαϊκό νότο ο ιταλικός δείκτης, FTSE MID σημείωσε πτώση 0,72% και ο ισπανικός δείκτης έχασε 0,45%.

Απώλειες σήμερα κατέγραψαν οι μετοχές των αυτοκινητοβιομηχανιών κατά 1,29% καθώς Volkswagen, Renault και Fiat Crysler σημείωσαν πτώση 8,1% στις ευρωπαϊκές πωλήσεις αυτοκινήτων το Νοέμβριο, σύμφωνα με το Reuters.

Τα απογοητευτικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα από την Κίνα αναζωπύρωσαν τον προβληματισμό για την πορεία της κινεζικής οικονομίας εν μέσω της εμπορικής αντιπαράθεσης με τις ΗΠΑ και τον πιθανό αντίκτυπο από την περαιτέρω κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Συγκεκριμένα η επιχειρηματική δραστηριότητα στην Κίνα επιβραδύνθηκε ως επί το πλείστον το Νοέμβριο, καθώς η βιομηχανική παραγωγή και οι πωλήσεις λιανικής εμφάνισαν νέα εξασθένιση, ενώ οι επενδύσεις βελτιώθηκαν ελαφρώς.

Η προστιθέμενης αξίας βιομηχανική παραγωγή στην Κίνα αυξήθηκε 5,4% το Νοέμβριο σε σχέση με το περασμένο έτος, σημειώνοντας επιβράδυνση από την αύξηση κατά 5,9% τον Οκτώβριο. Τα στοιχεία του Νοεμβρίου ήταν χαμηλότερα από τις εκτιμήσεις για αύξηση 5,9

Τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η εταιρεία ερευνών Markit έδειξαν ότι η ανάπτυξη της επιχειρηματικής δραστηριότητας στην Ευρωζώνη διολίσθησε σε χαμηλό τεσσάρων ετών τον Δεκέμβριο.

Ειδικότερα, ο σύνθετος δείκτης PMI για τον κλάδο της μεταποίησης και τις υπηρεσίες διολίσθησε στο χαμηλότερο επίπεδο από το Νοέμβριο του 2014 στις 51,3 μονάδες τον Δεκέμβριο, από 52,7 μονάδες τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της Markit. Τα στοιχεία της Markit έδειξαν ότι ο σύνθετος δείκτης PMI στη Γαλλία πέρασε σε τροχιά συρρίκνωσης για πρώτη φορά τα τελευταία 2,5 χρόνια, διολισθαίνοντας στις 49,3 μονάδες τον Δεκέμβριο, εν μέσω των διαδηλώσεων των κίτρινων γιλέκων στο Παρίσι και σε άλλες μεγάλες πόλεις.

Παράλληλα, ο γερμανικός δείκτης PMI υποχώρησε σε χαμηλό 48 μηνών στις 52,2 μονάδες από 52,3 μονάδες τον προηγούμενο μήνα. Νωρίτερα, τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν στην Κίνα έδειξαν ότι η βιομηχανική παραγωγή επιβράδυνε στο 5,4% τον Νοέμβριο, διολισθαίνοντας στο χαμηλότερο επίπεδο από την αρχή του 2016.

Παράλληλα, οι λιανικές πωλήσεις σημείωσαν άνοδο 8,1% που αποτελεί το χαμηλότερο μέγεθος των τελευταίων 15 ετών. Μόνο οι επενδύσεις κατέγραψαν βελτίωση, εμφανίζοντας άνοδο 5,9% για το 11μηνο από 5,7% για την περίοδο μέχρι τον Οκτώβριο.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης