Διευρύνονται οι απώλειες στο Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς οι πωλητές κυριαρχούν πλήρως στην πρώτη συνεδρίαση του Νοεμβρίου, οδηγώντας την ελληνική αγορά κάτω του ορίου των 630 μονάδων.

Ο Γενικός Δείκτης, περίπου 2,5 ώρες πριν το κλείσιμο, υποχωρεί κατά 1,85% και διαμορφώνεται στις 628 μονάδες, με τον όγκο των συναλλαγών να υπολογίζεται μόλις στα 25,5 εκατ. ευρώ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο δείκτης – βαρόμετρο των τραπεζών παρουσιάζει απώλειες της τάξης του 1,45%, καθώς η Eurobank διολισθαίνει κατά 2,20%, η Τρ. Πειραιώς κατά 1,40%, η Εθνική Τράπεζα ΕΤΕ-1,57% κατά 1,30% και η Alpha Bank ΑΛΦΑ-2,10% κατά 1,25%.

Όπως είναι φυσικό, στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος βρίσκονται κατά κύριο λόγο οι μετοχές των Jumbo και Motor Oil.

Στην περίπτωση της πρώτης, οι αποκαλύψεις για τις δράσεις και τις τακτικές του Ευάγγελου Παπαευαγγέλου δημιουργούν ολοένα και περισσότερα ερωτήματα για την ίδια (σ.σ. Jumbo), με αποτέλεσμα η μετοχή να διολισθαίνει κατά 4,00%.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όσον αφορά τη Motor Oil, η οποία παρουσιάζει απώλειες άνω του 10,50%, οι επενδυτές φαίνεται πως αποδοκιμάζουν τις τελευταίες επιχειρηματικές εξελίξεις και τα «ανοίγματα» της εταιρείας σε κλάδους εκτός του πετρελαίου, μετά την απόκτηση του 50% του τηλεοπτικού σταθμού Alpha και την εξαγορά της κυπριακής «Επενδυτική Τράπεζα της Ελλάδας» ΕΛΛ (IBG).

Εκτός των μετοχών των Jumbo και Motor Oil, αρνητικά πρόσημα εμφανίζουν και οι τίτλοι των Grivalia Properties, ΓΕΚ Τέρνα, ΓΕΚΤΕΡΝΑ-1,18% ΕΧΑΕ, ΕΧΑΕ-1,28% ΕΥΔΑΠ ΕΥΔΑΠ-2,31% και Τιτάν, οι οποίοι καταγράφουν απώλειες άνω του 1%. Στο δυσμενές κλίμα αντιστέκεται η Fourlis και ο ΑΔΜΗΕ, καθώς ενισχύονται κατά 1,40% και 2,73%, αντίστοιχα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από την αρχή του έτους οι απώλειες για τον Γενικό Δείκτη αγγίζουν τα 7,6 δισ. ευρώ, εκ των οποίων οι μισές περίπου καταγράφηκαν μόνο τον Οκτώβριο (3,7 δισ. ευρώ).

Ως εκ τούτου, το Χρηματιστήριο Αθηνών βρίσκεται… τρίτο από το τέλος ανάμεσα στα 51 κυριότερα διεθνή χρηματιστήρια, αφού έχει απολέσει το 20,2% της αξίας του στο α’ 10μηνο του έτους.

Πηγή ανησυχίας για τους επενδυτές αποτελεί μία σειρά δυσεπίλυτων παραγόντων, όπως για παράδειγμα, το πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, η πολιτική αβεβαιότητα και η οιωνεί προεκλογική περίοδος, αλλά και οι επιδράσεις της ιταλικής αναταραχής, με αφορμή το έλλειμμα στον προϋπολογισμό του 2019.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης