Τα χρηματιστήρια μετοχών σε παγκόσμιο επίπεδο και οι τιμές του πετρελαίου αγκομαχούν σήμερα, μετά το χθεσινό κραχ της Wall Street -το χειρότερο μετά από εκείνο της Μαύρης Δευτέρας το 1987- που προκάλεσε ο πανικός για τον κορωνoϊό.

Στην Ευρώπη, τα κέρδη 1,5% έως 3% που σημείωναν αρχικά τα χρηματιστήρια του Λονδίνου, της Φρανκφούρτης και του Παρισιού εξανεμίστηκαν γρήγορα, καθώς οι μετοχές των αεροπορικών και ταξιδιωτικών εταιρειών σημείωναν απώλειες 6,5%.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το δολάριο κάλυψε μέρος των απωλειών του έναντι του ιαπωνικού γεν, που θεωρείται ασφαλές καταφύγιο. Οι τιμές του πετρελαίου έχασαν τα κέρδη που είχαν μετά τη χθεσινή βουτιά του μπρεντ κάτω από τα 30 δολάρια το βαρέλι.

Οι χρηματοπιστωτικές αγορές κατέρρευσαν χθες, με τον δείκτη S&P 500 της Wall Street να κάνει βουτιά 12%. Οι έκτακτες μειώσεις επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες το μόνο που έκαναν ήταν να ενισχύσουν τον πανικό των επενδυτών. Οι τιμές των μετοχών στην Αυστραλία έκλεισαν με κέρδη 5,9%, που ήταν τα υψηλότερα ημερήσια από τον Οκτώβριο του 2008, αφού όμως είχαν υποχωρήσει 10% χθες.

Ο δείκτης μετοχών MSCI για την περιοχή της Ασίας-Ειρηνικού και ο δείκτης Nikkei της Ιαπωνίας έκλεισαν σταθεροποιητικά, ενώ το χρηματιστήριο της Νότιας Κορέας κατέγραψε απώλειες 2,4% και οι Φιλιππίνες ήταν η πρώτη χώρα που ανακοίνωσε την αναστολή διαπραγμάτευσης λόγω του ιού. Οι προθεσμιακές τιμές των αμερικανικών μετοχών υποδηλώνουν ένα θετικό άνοιγμα της Wall Street σήμερα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο δείκτης S&P έχασε περίπου 2,7 τρισ. δολάρια από τη χρηματιστηριακή αξία του χθες, καθώς σημείωσε την τρίτη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση στην ιστορία του. Τις τελευταίες 18 ημέρες, ο δείκτης έχει χάσει 8,3 τρισ. δολάρια, ενώ η αξία των μετοχών σε παγκόσμιο επίπεδο έχει μειωθεί περισσότερο από 15 τρισ. δολάρια.

Ο χρυσός, που συνήθως αγοράζεται ως ασφαλές καταφύγιο, διεύρυνε σήμερα τις απώλειές του, καθώς ορισμένοι επενδυτές επέλεξαν να πουλήσουν ό,τι είχαν για να διατηρήσουν ρευστότητα.

Οι υπουργοί Οικονομικών της G7 αναμένεται να έχουν τηλεδιάσκεψη σήμερα το βράδυ. Οι αγορές θέλουν να δουν τόσο πρόοδο στη δημόσια υγεία όσο και δημοσιονομικά μέτρα στήριξης.

Ορισμένοι επενδυτές λένε ότι οι αγορές δεν θα ηρεμήσουν αν οι ΗΠΑ δεν ανακοινώσουν ένα μεγάλο δημοσιονομικό πακέτο για να συμπληρώσουν τις μειώσεις επιτοκίων της κεντρικής τράπεζας (Fed). Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς ομολόγου αυξήθηκε σε υψηλό επίπεδο ενός μήνα εν μέσω αυξανόμενων προσδοκιών ότι η κυβέρνηση της Γερμανίας θα προχωρήσει σε ισχυρά μέτρα στήριξης.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης