Μεγαλύτερη δυναμική αποκτά σήμερα η ανοδική κίνηση των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, ακολουθώντας το υψηλό ρεκόρ δεκαετίας που σημείωσαν οι ασιατικές μετοχές στη διάρκεια της νύχτας, καθώς τα στοιχεία για την ανάπτυξη του τομέα των υπηρεσιών της Ευρωζώνης επιβεβαίωσαν ότι η ενίσχυση της οικονομίας της στηρίζει τη δραστηριότητα των επιχειρήσεων.

Οι εταιρείες που επηρεάζονται περισσότερο από τον οικονομικό κύκλο (όπως οι βιομηχανικές) και οι τράπεζες οδηγούσαν σε αύξηση 0,5% του πανευρωπαϊκού δείκτη μετοχών Stoxx 600, ενώ οι μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης της Ευρωζώνης σημείωναν κέρδη 0,8%.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα στοιχεία του δείκτη PMI για τον τομέα των υπηρεσιών τον Δεκέμβριο έδειξαν ότι η ανάπτυξη της Ευρωζώνης είναι η υψηλότερη σχεδόν επτά ετών, ενώ η ανάπτυξη του τομέα στην Ιταλία και την Ισπανία ξεπέρασε τις προηγούμενες προσωρινές εκτιμήσεις.

Οι τράπεζες Santander, BNP Paribas και ING ήταν μεταξύ αυτών που έδωσαν μεγαλύτερη ώθηση στον Stoxx, καθώς ο αυξανόμενος ενθουσιασμός για την ανάκαμψη της Ευρωζώνης συνέβαλε στις αγορές χρηματοπιστωτικών μετοχών. Η βελτίωση του οικονομικού υπόβαθρου οδήγησε τους αναλυτές να αποφύγουν υποβαθμίσεις των προβλέψεών τους για τα κέρδη εταιρειών της Ευρωζώνης, εν όψει της έναρξης της περιόδου ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων του τέταρτου τριμήνου. Οι καλύτερες του αναμενόμενου πωλήσεις αυτοκινήτων στις ΗΠΑ και η αύξηση των τιμών του πετρελαίου ώθησαν επίσης υψηλότερα τις ενεργειακές μετοχές και τις μετοχές των αυτοκινητοβιομηχανιών.

Ο γερμανικός δείκτης DAX σημείωνε κέρδη 0,9%, χάρη στις ισχυρές επιδόσεις των αυτοκινητοβιομηχανιών και των βιομηχανικών εταιρειών, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 έφθασε σε υψηλό επίπεδο – ρεκόρ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης