Εντείνονται οι πιέσεις στις ευρωαγορές, με τους δείκτες να διευρύνουν σημαντικά τις απώλειές τους στο κλίμα ανησυχίας που διαμορφώνει η ραγδαία άνοδος των κρουσμάτων του κορωνοϊού και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού.  

Στη Γερμανία οι αρχές του κρατιδίου της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας επέβαλαν τοπικό lockdown στην ευρύτερη περιοχή του Γκίτερσλο, αλλά και στη γειτονική περιοχή Βάρεντορφ, στις οποίες ζουν συνολικά 650.000 άνθρωποι, μετά την εκτόξευση των νέων κρουσμάτων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την ίδια στιγμή στις ΗΠΑ οι περισσότερες πολιτείες συνεχίζουν να καταγράφουν άνοδο των κρουσμάτων με τον επικεφαλής λοιμωξιολόγο της αμερικανικής κυβέρνησης, δρ. Άντονι Φαούτσι να προειδοποιεί την Τρίτη ότι ορισμένες περιοχές των ΗΠΑ γνωρίζουν ένα «ανησυχητικό κύμα» νέων κρουσμάτων Covid-19.

Ο Φαούτσι επισήμανε πάντως ότι οι πολιτείες που γνωρίζουν αύξηση των κρουσμάτων ενδεχομένως να μη χρειάζεται να προχωρήσουν σε «απόλυτο κλείδωμα» των οικονομιών τους.

Περισσότεροι από 2 εκατ. άνθρωποι έχουν μολυνθεί στις ΗΠΑ από τον κορωνοϊό, ενώ οι θάνατοι έχουν ξεπεράσει τους 121.000, σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκεντρώνει το Johns Hopkins University.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο ταμπλό ο πανευρωπαϊκός δείκτης Euro Stoxx 600 υποχωρεί 1,8% στις 360,78 μονάδες.

Ο γερμανικός DAX σημειώνει βουτιά 2,3% στις 12.240,00 μονάδες, ο γαλλικός CAC-40 υποχωρεί 2% στις 4.915,42 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 κατρακυλά 2,5% στις 6.164,68 μονάδες.

Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB σημειώνει πτώση 1,6%, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 χάνει 2,05%.

Η εξάπλωση του κορωνοϊού κυρίως στις αμερικανικές πολιτείες συνεχίζει να χειροτερεύει, αν και ο αντίκτυπος στην αγορά παραμένει περιορισμένος προς το παρόν, αναφέρει σε ανάλυσή της η Danske Bank. Εάν αυτό συνεχιστεί για άλλες δύο με τρεις εβδομάδες, η πίεση στα νοσοκομεία θα μπορούσε να αυξηθεί σημαντικά, εκτιμά.

«Ο κίνδυνος νέων περιορισμών αυξάνεται και πάλι, ωστόσο, δεδομένης της αντίθεσης στους εν λόγω περιορισμούς, η κατάσταση μάλλον θα πρέπει να επιδεινωθεί περαιτέρω πριν τεθεί στο τραπέζι μία τέτοια λύση» σημειώνει.

Στα μάκρο της ημέρας, ο δείκτης Ifo για το επιχειρηματικό κλίμα στη Γερμανία σκαρφάλωσε στις 86,2 μονάδες τον Ιούνιο από το ανοδικά αναθεωρημένο μέγεθος των 79,7 μονάδων τον Μάιο, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών που τον τοποθετούσαν στις 85 μονάδες σε δημοσκόπηση της FactSet.

Αυτή είναι η μεγαλύτερη άνοδος που έχει καταγραφεί στην ιστορία της έρευνας. «Οι γερμανικές επιχειρήσεις βλέπουν το φως στο τέλος του τούνελ» σχολίασε το Ifo.

Η έρευνα για τον δείκτη Ifo γίνεται με τη συμμετοχή περίπου 9.000 επιχειρήσεων από όλους τους κλάδους της οικονομίας.

Ο δείκτης Ifo ενισχύει την εκτίμηση ότι τουλάχιστον στην πρώτη φάση μετά το ξεκλείδωμα η γερμανική οικονομία θα ακολουθήσει μια ανάκαμψη τύπου V, σχολίασε ο Carsten Brzeski, επικεφαλής οικονομολόγος της ING.

Ωστόσο, ο οικονομολόγος προειδοποιεί ότι είναι αδύνατο σε αυτή τη φάση να μετρηθεί η πιο μόνιμη ζημιά από την κρίση και ο αντίκτυπος στη μελλοντική ανάπτυξη.

«Για το μέλλον, η υψηλότερη ανεργία, οι πτωχεύσεις και η αδύναμη εξωτερική ζήτηση αναμένεται να περιορίσουν τον ρυθμό της ανάκαμψης όταν πλέον θα είναι πίσω μας η τεχνική αναπήδηση σχήματος V» εκτιμά ο Brzeski, όπως μεταδίδουν ξένα πρακτορεία.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης