Με θετικό πρόσημο κινούνται τα futures δεικτών και μετοχών της Wall Street με την επιφυλακτικότητα πάντως να διατηρείται εν μέσω της κατάρρευσης των τιμών του πετρελαίου και ενώ οι επενδυτές αξιολογούν τα τελευταία στοιχεία για τον πληθωρισμό και τον πιθανό αντίκτυπο τους στην πορεία της νομισματικής πολιτικής.

Ειδικότερα, τα futures του βιομηχανικού Dow Jones κερδίζουν 93 μονάδες, τα futures του S&P 500 προσθέτουν 11,25 μονάδες, ενώ τα futures του Nasdaq κερδίζουν 31,25 μονάδες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο βιομηχανικός δείκτης έχασε άλλες 100,69 μονάδες ή 0,4% την Τρίτη μετά την ελεύθερη πτώση της Δευτέρας που του κόστισε 600 μονάδες. Ο S&P 500 έχασε 0,2% καταγράφοντας την τέταρτη διαδοχική πτωτική συνεδρίαση, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ουσιαστικά αμετάβλητος.

Η κατρακύλα των τιμών του πετρελαίου τις τελευταίες εβδομάδες – με το αμερικανικό WTI να καταγράφει βουτιά 7% χθες – έχει πλήξει την επενδυτική εμπιστοσύνη.

Η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας προειδοποίησε σήμερα ότι οι μεγαλύτεροι παραγωγοί του πλανήτη, ΗΠΑ, Ρωσία και Σαουδική Αραβία έχουν οδηγήσει την παραγωγή τους σε επίπεδα ρεκόρ, με αποτέλεσμα η παγκόσμια προσφορά να υπερβαίνει κατά πολύ την πορεία της ζήτησης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στα μάκρο της ημέρας, τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα το αμερικανικό υπουργείο Εργασίας έδειξαν ότι οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν τον Οκτώβριο με τον ταχύτερο ρυθμό από την αρχή του χρόνου.

Ειδικότερα, ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε 0,3% τον Οκτώβριο από τον προηγούμενο μήνα, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη μηνιαία αύξηση από τον Ιανουάριο.

Χωρίς να περιλαμβάνονται τα τρόφιμα και η ενέργεια, που εμφανίζουν μεγάλες διακυμάνσεις, ο δομικός δείκτης σημείωσε άνοδο 0,2%.

Και οι δύο δείκτες επιβεβαίωσαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal.

Σε ετήσια βάση οι τιμές αυξήθηκαν 2,5% τον Οκτώβριο, ενώ χωρίς τα τρόφιμα και την ενέργεια αυξήθηκαν 2,1%.

Τα στοιχεία για την πορεία του πληθωρισμού έρχονται καθώς οι επενδυτές περιμένουν η Federal Reserve να πραγματοποιήσει άλλη μια αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων τον Δεκέμβριο. Για το 2019 οι αναλυτές περιμένουν άλλες τρεις αυξήσεις των αμερικανικών επιτοκίων.

Την επενδυτική προσοχή συγκεντρώνουν παράλληλα οι τελευταίες πολιτικές εξελίξεις στην Ευρώπη.

Η Ιταλία απέρριψε το αίτημα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για αναθεώρηση του προϋπολογισμού της, διατηρώντας τον στόχο για το έλλειμμα του 2019 στο 2,4% του ΑΕΠ.

Την ίδια στιγμή Βρυξέλλες και Λονδίνο φέρεται να έχουν καταλήξει σε τεχνική συμφωνία για το Brexit και η πρωθυπουργός Theresa May θα πρέπει τώρα να εξασφαλίσει την υποστήριξη του βρετανικού κοινοβουλίου για να προχωρήσει η διαδικασία.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης