Με μικτά πρόσημα κινούνται οι βασικοί δείκτες της Wall Street την Παρασκευή καθώς οι επενδυτές αξιολογούν τα τελευταία οικονομικά δεδομένα και εταιρικά αποτελέσματα από κολοσσούς της αμερικανικής αγοράς όπως η Verizon, η Intel και η American Express.

Η επενδυτική προσοχή παραμένει στραμμένη στις κινήσεις του πετρελαίου μετά την ιστορική κατρακύλα στις αρχές της εβδομάδας που οδήγησαν το αμερικανικό αργό να κλείσει με αρνητικές τιμές για πρώτη φορά στην ιστορία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ανάκαμψη των τιμών πετρελαίου μετά τις ιστορικές απώλειες της Δευτέρας και της Τρίτης έχει προσφέρει στήριξη στην επενδυτική ψυχολογία, ωστόσο η αβεβαιότητα για το βάθος και την ένταση της ύφεσης εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού εκτιμάται ότι θα συνεχίσει να τροφοδοτεί τις ακραίες πιέσεις στις τιμές, όπως προειδοποιούν οι αναλυτές.

Στο ταμπλό ο βιομηχανικός Dow Jones κερδίζει 44,87 μονάδες ή 0,19% στις 23.565,42 μονάδες. Ο ευρύτερος S&P 500 προσθέτει 4,51 μονάδες ή 0,17% στις 2.802,84 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq χάνει 6,57 μονάδες ή -0,07% στις 8.488,52 μονάδες.

Από τις 30 μετοχές του δείκτη Dow Jones 23 κινούνται σε ανοδικό έδαφος και επτά σε αρνητικό. Εξ΄ αυτών τα μεγαλύτερα ποσοστιαία κέρδη σημειώνει η Exxon Mobil με άλμα 2,16% στα 44,39 δολ. και ακολουθούν Home Depot με άνοδο 1,51% στα 205,37 δολ. και η Apple στα 278,59 δολ. με κέρδη 1,29%.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στον αντίποδα οι μετοχές με τις μεγαλύτερες απώλειες είναι η Boeing (-3,02%), η Intel (-3,00%) και η Johnson & Johnson (-0,92%).

Στήριξη στην επενδυτική ψυχολογία έχουν δώσει και οι νέες νομοθετικές πρωτοβουλίες στο Κογκρέσο για την ανάσχεση της κρίσης. Την Πέμπτη, η Βουλή των Αντιπροσώπων έδωσε το πράσινο φως στο πολυαναμενόμενο πακέτο βοήθειας των 484 δισ. δολ. το οποίο, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει και έναν δεύτερο γύρο χρηματοδότησης για τις μικρές επιχειρήσεις.

Ειδικότερα, το πακέτο, που αποτελεί το προϊόν εκτεταμένων και επώδυνων διαπραγματεύσεων μεταξύ των Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων, περιλαμβάνει περίπου 320 δισ. δολ. σε βοήθεια προς τις μικρές επιχειρήσεις, καθώς και άλλα 75 δισ. δολ. για νοσοκομεία και 25 δισ. δολ. για τεστ κορονοϊού. Άλλα 60 δισ. δολ. Θα κατευθυνθούν σε δάνεια για μικρές και οικογενειακές επιχειρήσεις.

Στα μάκρο της ημέρας τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα έδειξαν ότι οι παραγγελίες για διαρκή αγαθά βυθίστηκαν 14,4% τον Μάρτιο καθώς η ζήτηση κυρίως για μεγάλα αντικείμενα όπως τα νέα αυτοκίνητα και φορτηγά εξανεμίστηκε εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού.

Αυτή είναι η μεγαλύτερη πτώση από το 2014, ενώ ξεπέρασε τις μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών που έκαναν λόγο για πτώση 12% σε δημοσκόπηση του Bloomberg

Χωρίς τα αυτοκίνητα και τα αεροσκάφη οι παραγγελίες υποχώρησαν μόλις 0,2%, όπως έδειξαν τα στοιχεία του υπουργείου Εμπορίου. Παράλληλα, οι παραγγελίες για βασικά κεφαλαιουχικά αγαθά – που δεν περιλαμβάνουν τον κλάδο της άμυνας και τις μεταφορές – σημείωσαν μικρή άνοδο 0,1% διαψεύδοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών για πτώση

Την επενδυτική προσοχή συνεχίζουν ταυτόχρονα να συγκεντρώνουν οι τελευταίες ανακοινώσεις των αποτελεσμάτων τριμήνου.

Η American Express κατάφερε να ξεπεράσει τις εκτιμήσεις των αναλυτών για τα κέρδη του α τριμήνου, αν και έχασε τις προβλέψεις για τα έσοδα. “Η επιδείνωση της οικονομίας λόγω του αντίκτυπου του κορονοϊού που ξεκίνησε το πρώτο τρίμηνο και επιταχύνθηκε τον Απρίλιο έχει επηρεάσει δραματικά τους όγκους των εργασιών μας”, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος Stephen Squeri.

Καλύτερα των εκτιμήσεων ήταν και τα κέρδη της Verizon Communications, ενώ η Intel, αν και ανακοίνωσε κέρδη και έσοδα που ξεπέρασαν τις προβλέψεις, εμφανίστηκε ιδιαίτερα επιφυλακτική για τους επόμενους μήνες, προβλέποντας ότι τα κέρδη θα χάσουν τις εκτιμήσεις το δεύτερο τρίμηνο.

Από την πλευρά της η Freeport-McMoRan ανακοίνωσε σήμερα ότι αναθεωρεί τα λειτουργικά της σχέδια για το 2020 λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης