Ισχυρή ανάκαμψη από τις βαριές απώλειες της προηγούμενης εβδομάδας σημειώνουν οι βασικοί δείκτες της Wall Street, με τον Dow Jones να σημειώνει άλμα 337 μονάδων, στο τέλος ενός Οκτωβρίου που μέχρι στιγμής αποδεικνύεται ο χειρότερος μήνας της τελευταίας οκταετίας για το αμερικανικό χρηματιαστήριο.

Η αδυναμία που έχει χαρακτηρίσει τις τελευταίες εβδομάδες τις αγορές αποδίδεται μεταξύ άλλων στην ανησυχία για τις προοπτικές της παγκόσμιας ανάπτυξης γενικά και της ανάπτυξης στις ΗΠΑ ειδικά, καθώς και για τις προοπτικές των εταιρικών κερδών. Πηγή ανησυχίας αποτελεί επίσης και η αυξητική πορεία των επιτοκίων της Federal Reserve.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Συνολικά μέσα στον Οκτώβριο, ο Dow έχει υποχωρήσει σε ποσοστιαία βάση κατά 6,7%, ο S&P 500 κατά 8,8%, ενώ ο Nasdaq έχει δεχθεί το “βαρύτερο” πλήγμα, κατά 10,9%.

Μέχρι στιγμής, τα εταιρικά κέρδη που έχουν ανακοινωθεί είναι καλύτερα του αναμενομένου, όμως αναλυτές επισημαίνουν τις αδύναμες προοπτικές από πλευράς κάποιων εταιρειών.

Πληροφορίες του Bloomberg ότι η Κίνα εξετάζει το ενδεχόμενο να μειώσει στο μισό έναν φόρο στα περισσότερα αυτοκίνητα έδωσαν ώθηση στις διεθνείς αγορές μετοχών συνολικά και ειδικότερα στον κλάδο της αυτοκινητοβιομηχανίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των επενδυτών βρίσκεται και η αρχή του τέλους της πολιτικής καριέρας της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, η οποία ανακοίνωσε την αποχώρησή της από την ηγεσία του κόμματός της άμεσα και από την Καγκελαρία το 2021. Η είδηση έρχεται σε μία περίοδο κατά την οποία η ΕΕ αντιμετωπίζει προκλήσεις όπως το Brexit, ο ιταλικός προϋπολογισμός και οι επικείμενες ευρωεκλογές, που αναμένεται να ενισχύσουν λαϊκιστικά και αντιευρωπαϊκά ρεύματα.

Σε εταιρικά νέα, οι μετοχές της IBM σημειώνουν πτώση περί το 2%, μετά την απόφαση της εταιρείας να εξαγοράσει έναντι 33,4 δισ. δολαρίων την εταιρία κατασκευής λογισμικού Red Hat.

Δείκτες – στατιστικά

Ο βιομηχανικός Dow Jones κερδίζει 323,91 μονάδες (+1,31%) στις 24.884 μονάδες, με τον τεχνολογικό Nasdaq να ενισχύεται κατά 97,30 μονάδες (+1,35%) στις 7.256. Ο γενικός S&P 500 ανέρχεται κατά 32,96 μονάδες (+1,27%) στις 2.692 μονάδες.

Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν το δείκτη Dow Jones 26 κινούνται με θετικό πρόσημο και μόλις 4 με αρνητικό. Εξ΄ αυτών τα μεγαλύτερα ποσοστιαία κέρδη σημειώνει η Nike στα 73,68 δολ. με άνοδο 1,57 δολ. ή σε ποσοστό 2,12%. Ακολουθούν η Merck&Co., με κέρδη 2,10% στα 71,90 δολ. και η VISA στα 140,45 δολ., με άνοδο 1,99%.

Στον αντίποδα, οι τρεις μετοχές με τη χειρότερη επίδοση είναι η ΙΒΜ (-1,92%), η Boeing (-0,85%) και η Chevron (-0,09%).

Στα μάκρο της ημέρας, οι Αμερικανοί αύξησαν τις δαπάνες το Σεπτέμβριο και τα προσωπικά τους εισοδήματα ενισχύθηκαν, σε μια θετική ένδειξη για τον κινητήριο μοχλό της οικονομίας.

Οι προσωπικές καταναλωτικές δαπάνες αυξήθηκαν 0,4% το Σεπτέμβριο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.

Τα προσωπικά εισοδήματα, αυξήθηκαν 0,2% το Σεπτέμβριο, ενώ οι οικονομολόγοι προέβλεπαν αύξηση 0,4% στις δαπάνες και 0,3% στα έσοδα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης