Πάνω από το επίπεδο των 25.000 μονάδων κινείται σήμερα ο βιομηχανικός Dow Jones για πρώτη φορά στην ιστορία του, λαμβάνοντας ισχυρή ώθηση από τα καλύτερα του αναμενόμενου στοιχεία για την αγορά εργασίας στις ΗΠΑ.

Ο βιομηχανικός δείκτης προσθέτει σχεδόν 150 μονάδες, βρίσκοντας στήριξη στις μετοχές της American Express και της J.P. Morgan Chase που ενισχύονται περισσότερο από 1%.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Το να κατακτήσει ο Dow τις 25.000 μονάδες φάνταζε κάτι το τρελό ακόμη κι ένα χρόνο πριν. Και ενώ είναι συμβολικά σημαντικό, το πραγματικά σημαντικό δεν είναι ένας απλός αριθμός. Υποδηλώνει τη δύναμη που ωθεί τις αγορές ανοδικά» τόνισε ο Steve Claussen, αντιπρόεδρος επενδυτικής στρατηγικής της ETRADE.

Δείκτες – Στατιστικά

Στο ταμπλό, ο Dow Jones ενισχύεται κατά 0,60% ή 149,81 μονάδες στις 25.072,59 μονάδες, η ευρύτερος S&P 500 κερδίζει 0,46% ή 12,36 μονάδες στις 2.725,42 μονάδες και ο τεχνολογικός Nasdaq σημειώνει άνοδο 0,28% ή 19,78 μονάδων στις 7.085,19 μονάδες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αναλυτικά στο «μέτωπο» της απασχόλησης, σύμφωνα με τα στοιχεία των εταιρειών ADP και Moody’s Analytics, οι νέες θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα σημείωσαν «άλμα» τον Δεκέμβριο, καθώς η ισχυρή εορταστική περίοδος οδήγησε τις αμερικανικές επιχειρήσεις να κάνουν περισσότερες προσλήψεις.

Ειδικότερα, ο αμερικανικός ιδιωτικός τομέας πρόσθεσε 250.000 θέσεις εργασίας τον Δεκέμβριο, ξεπερνώντας με ευκολία τις εκτιμήσεις των αναλυτών για 190.000 θέσεις. Αυτός είναι ο καλύτερος μήνας από τον περασμένο Μάρτιο. Για το 2017 συνολικά ο ιδιωτικός τομέας πρόσθεσε 2,54 εκατ. θέσεις εργασίας.

Παράλληλα, σύμφωνα με τα κυβερνητικά στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας, αυξήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα ο αριθμός των Αμερικανών που υπέβαλαν αίτηση για παροχή επιδόματος ανεργίας.

Συγκεκριμένα, οι αρχικές αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας αυξήθηκαν κατά 3.000 στο εποχιακά προσαρμοσμένο μέγεθος των 250.000 για την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 30 Δεκεμβρίου, όπως ανακοίνωσε το αμερικανικό υπουργείο Εργασίας.

Σημειώνεται ότι την Παρασκευή θα ανακοινωθούν τα κυβερνητικά στοιχεία για τις νέες θέσεις εργασίας στο σύνολο της οικονομίας και την ανεργία. Οι αναλυτές περιμένουν τα στοιχεία να δείξουν ότι η αμερικανική οικονομία πρόσθεσε 189.000 θέσεις εργασίας τον Δεκέμβριο, με την ανεργία να παραμένει αμετάβλητη στο 4,1%.

Στις επιχειρηματικές εξελίξεις, πτώση κοντά στο 2,5% γνωρίζει η μετοχή της Tesla, μετά από την ανακοίνωση της εταιρείας για παράδοση λιγότερων των αναμενόμενων οχημάτων κατά το δ’ τρίμηνο. Παράλληλα, απώλειες άνω του 4% σημειώνει η μετοχή της Intel, καθώς η εταιρεία παραδέχθηκε ευπάθεια ασφάλειας που εντοπίστηκε σε chips της.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης