Ευρωεκλογές: Θετικά αντιδρούν τα χρηματιστήρια στην Ευρώπη - Κλειστά σε Ν. Υόρκη και Λονδίνο

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 27 Μαΐου 2019, 12:59
Ευρωεκλογές: Θετικά αντιδρούν τα χρηματιστήρια στην Ευρώπη - Κλειστά σε Ν. Υόρκη και Λονδίνο

Με θετικά πρόσημα κινούνται τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια τη Δευτέρα, καθώς τα φιλοευρωπαϊκά κόμματα φαίνεται να κερδίζουν το στοίχημα μιας ισχυρής πλειοψηφίας στο νέο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, παρά το γεγονός ότι τα αντιευρωπαϊκά εθνικολαϊκιστικά κόμματα σημείωσαν εκλογικά κέρδη.

Το βλέμμα των αγορών τη Δευτέρα αναμένεται να παραμείνει στα αποτελέσματα των ευρωεκλογών και στο νέο πολιτικό σκηνικό στη Γηραιά Ήπειρο.

Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά αποτελέσματα, τα κεντρώα φιλελεύθερα και τα οικολογικά, «πράσινα» κόμματα σημείωσαν σημαντικά κέρδη, ενώ σε Γαλλία και Ηνωμένο Βασίλειο οι ευρωσκεπτικιστικές και ανοικτά αντιευρωπαϊκές δυνάμεις φαίνονται να κρατούν την ισχύ που είχαν εξασφαλίσει ήδη από το 2014.

Τα φιλικά προς την Ε.Ε. και την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση κόμματα αναμένεται να κερδίσουν πλειοψηφία περίπου δύο τρίτων στη νέα Ευρωβουλή, με το σκηνικό να «θολώνουν» οι επιτυχίες του Κόμματος Brexit του Νάιτζελ Φάρατζ και του «Εθνικού Συναγερμού» της Μαρίν Λεπέν, που αναδείχθηκαν πρώτα κόμματα στις εκλογικές διαδικασίες σε Βρετανία και Γαλλία.

Το ευρώ κερδίζει περίπου 0,1% έναντι του δολαρίου, στα 1,12 δολ.

Οι διεθνείς εμπορικές εντάσεις παραμένουν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος σε άλλα σημεία του πλανήτη.  Ο δισεκατομμυριούχος ιδρυτής του κινεζικού κολοσσού των τηλεπικοινωνιών Huawei, Ren Zhengfei, δήλωσε στο πρακτορείο Bloomberg την Κυριακή ότι, παρά τον «εμπορικό πόλεμο» Πεκίνου - Ουάσινγκτον, ο ίδιος είναι αντίθετος με κινεζικά «αντίποινα» κατά της Apple.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, την ίδια ώρα, από την Ιαπωνία όπου βρίσκεται, κάλεσε τη χώρα του ανατέλλοντος ηλίου να αποκαταστήσει το εμπορικό ισοζύγιο μεταξύ των δύο χωρών «άμεσα». Απείλησε, μάλιστα, την ιαπωνική αυτοκινητοβιομηχανία με επιβολή υψηλών δασμών.

Όσον αφορά σε μεμονωμένες μετοχές, εκείνη της Fiat Chrysler βρίσκεται στο ζενίθ των ευρωπαϊκών δεικτών, μετά την ανακοίνωση της αυτοκινητοβιομηχανίας ότι υπέβαλε πρόταση για συγχώνευση με τη γαλλική ανταγωνίστριά της, Renault.

Σε ανακοίνωσή της, η Fiat Chrysler σημειώνει ότι ένας κοινός οργανισμός των δύο εταιρειών θα μπορούσε να επιτύχει πωλήσεις 8,7 εκατ. οχημάτων τον χρόνο και θα καθίστατο η τρίτη μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία στον κόσμο.

Οι μετοχές τόσο της Fiat Chrysler όσο και της Renault σημειώνουν κέρδη περί το 16%, οδηγώντας τον ευρωπαϊκό δείκτη του κλάδου της αυτοκινητοβιομηχανίας σε άνοδο 3,4%.

Στο ταμπλό, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 καταγράφει άνοδο 0,63%, στις 378,24 μονάδες, με τον Eurostoxx 50 να ενισχύεται κατά 0,70%, στις 3.374,05.

Ο γερμανικός DAX σημειώνει άνοδο 0,70%, στις 12.094,60 μονάδες, ενώ ο γαλλικός CAC κερδίζει 0,61%, στις 5.348,79. Ο βρετανικός FTSE 100 καταγράφει κέρδη 0,65% στις 7,277,73 μονάδες.

Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB κινείται ισχυρότερα ανοδικά κατά 1,18%, στις 20.616,50 μονάδες, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 ενισχύεται κατά 1,05%, στις 9.268,94.

 

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 27 Μαΐου 2019, 13:29