Οι ευρωπαϊκές μετοχές σκαρφάλωσαν και πάλι σήμερα στα πρόσφατα υψηλά επίπεδά τους, ύστερα από τα θετικά στοιχεία για τη μεταποιητική δραστηριότητα στην Κίνα και σε μεγάλες οικονομίες της Ευρωζώνης.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 σημείωσε άνοδο 0,6%, κοντά στο υψηλό τεσσάρων ετών που κατέγραψε την περασμένη εβδομάδα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι εταιρείες εξόρυξης με έκθεση στην Κίνα ενισχύθηκαν κατά 1,5%, ενώ η άνοδος των τιμών πετρελαίου οδήγησε τον ενεργειακό κλάδο σε κέρδη 1,2%.

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε σήμερα, η μεταποιητική δραστηριότητα στην Κίνα αυξήθηκε απρόσμενα με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων τριών ετών τον Νοέμβριο, με σημαντική άνοδο στην παραγωγή και στις νέες παραγγελίες.

Στο θετικό κλίμα συνέβαλε η ανακοίνωση του δείκτη PMI της IHS Markit για τη μεταποίηση στη Γαλλία που αυξήθηκε με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων πέντε μηνών τον Νοέμβριο, ενώ ο μεταποιητικός κλάδος της Γερμανίας συρρικνώθηκε μεν, αλλά με βραδύτερο ρυθμό για δεύτερο συνεχή μήνα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο γερμανικός DAX οδεύει προς την καλύτερη ημερήσια επίδοση των τελευταίων τριών και πλέον εβδομάδων, με τη Lufthansa να ενισχύεται κατά 1,8% ύστερα από δημοσίευμα, σύμφωνα με το οποίο η Qatar Airways εξετάζει το ενδεχόμενο απόκτησης ποσοστού στη γερμανική αεροπορική εταιρεία.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης