Με μεικτά πρόσημα κινούνται την Τρίτη οι ευρωαγορές, καθώς οι επενδυτές αντιδρούν σε μια σειρά εταιρικών αποτελεσμάτων και οικονομικών στοιχείων.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Euro Stoxx 600 σημειώνει κέρδη 0,21% στις 364,40 μονάδες, με τον κλάδο πετρελαίου και φυσικού αερίου να σημειώνει άνοδο 2,2% και να ηγείται των κερδών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο υπόλοιπο ταμπλό, ο γερμανικός DAX σημειώνει απώλειες 0,50%, ο βρετανικός FTSE 100 χάνει 0,54% και ο γαλλικός CAC-40 ενισχύεται 0,04%.

Στην περιφέρεια, ο ισπανικός IBEX 35 κερδίζει 0,46% και ο ιταλικός FTSE MIB προσθέτει 0,11%.

Τα μεικτά πρόσημα έρχονται σε συνέχεια των χθεσινών κερδών, που πήραν ώθηση από τα τελικά στοιχεία της IHS Markit για τον μεταποιητικό δείκτη PMI της Ευρωζώνης τον Ιούλιο, που έδειξαν ότι η δραστηριότητα στον κλάδο επεκτάθηκε για πρώτη φορά από τον Απρίλιο του 2019, χάρη στην ανάκαμψη της ζήτησης μετά το lockdown που επιβλήθηκε λόγω πανδημίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ωστόσο και εκτός Ευρωζώνης, ο δείκτης μεταποιητικής δραστηριότητας της Κίνας αυξήθηκε περισσότερο του αναμενόμενου τον Ιούλιο, ενώ και στις ΗΠΑ η μεταποιητική δραστηριότητα συνέχισε να ανακάμπτει τον Ιούλιο.

Το επενδυτικό ενδιαφέρον παραμένει προσηλωμένο επίσης και στις διαπραγματεύσεις μεταξύ Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικανών στις ΗΠΑ για το νέο πακέτο τόνωσης της οικονομίας από τον αντίκτυπο του κορωνοϊού.

Εν τω μεταξύ, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποίησε χθες ότι, παρά τις ισχυρές ελπίδες για εμβόλιο, είναι πιθανόν να μην υπάρξει ποτέ πανάκεια για την COVID-19 και ότι ο δρόμος προς την κανονικότητα θα είναι μακρύς, καθώς την περασμένη Παρασκευή σημειώθηκε ο μεγαλύτερος ημερήσιος αριθμός νέων κρουσμάτων διεθνώς.

Πίσω στην Ευρώπη, η Commerzbank εξέλεξε τον Hans-Joerg Vetter, τον πρώην επικεφαλής της Landesbank Baden-Wuerttemberg (LBBW), ως νέο πρόεδρο του εποπτικού συμβουλίου σε αντίθεση με τις επιθυμίες του κορυφαίου μετόχου Cerberus Capital Management.

Στα εταιρικά αποτελέσματα, ο κολοσσός του πετρελαϊκού κλάδου BP ανακοίνωσε ζημίες 16,8 δισ. δολ. στο β’ τρίμηνο του 2020, σημειώνοντας παράλληλα ότι επί τη βάσει των συγκεκριμένων αποτελεσμάτων περικόπτει το μέρισμά του κατά 50%.

Τα αποτελέσματα τριμήνου επιβαρύνθηκαν κατά 10,9 δισ. δολ. κυρίως από την εγγραφή σε αυτά απομειώσεων της αξίας πολλών projects της εταιρείας, μετά τη «βουτιά» που σημείωσαν εν μέσω κρίσης κορωνοϊού οι τιμές του αργού πετρελαίου.

Οι καθαρές ζημίες (συγκεκριμένα οι ζημίες underlying replacement cost, δείκτης που, σύμφωνα με την εταιρεία, αντανακλά ορθότερα τα καθαρά της αποτελέσματα) διαμορφώθηκαν στα 6,7 δισ. δολ. στο τρίμηνο, έναντι καθαρών κερδών 2,8 δισ. την ίδια περίοδο το 2019.

Παράλληλα, σε ζημίες «γύρισε» η Bayer στο β’ τρίμηνο του 2020, καθώς έθεσε στην άκρη κεφάλαια-προβλέψεις για την οριστική διευθέτηση των υποθέσεων που σχετίζονται με το βασιζόμενο στην ουσία γλυφοσάτη ζιζανιοκτόνο Roundup στις ΗΠΑ.

Η γερμανική φαρμακευτική και χημική βιομηχανία ανακοίνωσε συγκεκριμένα καθαρές ζημίες 9,55 δισ. ευρώ (11,23 δισ. δολ.), έναντι κερδών 404 εκατ. ευρώ την ίδια περίοδο πέρυσι. Οι προβλέψεις που επιβάρυναν τα αποτελέσματα της Bayer το β’ τρίμηνο αφορούν και το ζιζανιοκτόνο dicamba, υπογράμμισε η εταιρεία.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης