Ευρώπη: Πτωτικά οι αγορές λόγω... τεχνολογικού πολέμου

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 22 Μαΐου 2019, 21:18
Ευρώπη: Πτωτικά οι αγορές λόγω... τεχνολογικού πολέμου

Με αρνητικό πρόσημο έκλεισαν τα περισσότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια στις συναλλαγές της Τετάρτης με τους επενδυτές να παρακολουθούν την ολοένα αυξανόμενη εμπλοκή τεχνολογικών κολοσσών στον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ-Κίνας.

Η αμερικανική κυβέρνηση φέρεται να εξετάζει την επιβολή κυρώσεων κατά της κινεζικής εταιρείας βιντεοπαρακολούθησης Hikvision, σύμφωνα με σημερινά δημοσιεύματα.

Αυτό ακολουθεί την πρόσφατη απόφαση των ΗΠΑ να αποκλείσουν την κινεζική Huawei από την αμερικανική αγορά, εξαιτίας απειλών στην εθνική ασφάλεια. Στη συνέχεια ωστόσο ο Λευκός Οίκος έδωσε ένα "σωσίβιο" στον κινεζικό κολοσσό, αφήνοντας ένα περιθώριο 90 ημερών για να συνεχίσει να συνεργάζεται με αμερικανικές επιχειρήσεις του κλάδου της τεχνολογίας.

Η αρχική απόφαση του Λευκού Οίκου είχε υποχρεώσει τεχνολογικούς κολοσσούς όπως η Google, η Advanced Micro Devices και η Western Digital να ανακοινώσουν ότι "παγώνουν" τις σχέσεις τους με την κινεζική εταιρεία.

Από την πλευρά της η Huawei Technologies Co. χαρακτήρισε τις αποφάσεις αυτές των ΗΠΑ "εκφοβισμό" και κάλεσε τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να αντισταθούν στην αμερικανική πίεση σε μια προσπάθεια να διασώσει μία από τις πιο επικερδείς αγορές της.

Στο ταμπλό ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 υποχώρησε 0,21% στις 377,30 μονάδες.

Ο γερμανικός DAX σημείωσε άνοδο 0,21% στις 12.168 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 έχασε 0,12% στις 5.378 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 σημείωσε μικρά κέρδη 0,97% στις 7.334 μονάδες.

Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB έχασε 0,61%, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 έκλεισε στο -0,07%.

Ο αποκλεισμός της Huawei από την αμερικανική αγορά ακολουθεί την κατάρρευση των εμπορικών συνομιλιών μετά την αύξηση των αμερικανικών δασμών σε κινεζικά προϊόντα και την απάντηση της Κίνας με αντίποινα στις εισαγωγές από τις ΗΠΑ.

Ο πρέσβης της Κίνας στις ΗΠΑ, Cui Tiankai, μιλώντας πάντως στο Fox News δήλωσε ότι «η πόρτα παραμένει ανοικτή» για την επανάληψη των εμπορικών διαπραγματεύσεων με την αμερικανική πλευρά, αν και δεν έχουν προγραμματιστεί νέες συνομιλίες.

Ο ίδιος κατηγόρησε τις ΗΠΑ για την κατάρρευση των συνομιλιών, επισημαίνοντας ότι ο Λευκός Οίκος παραβίασε την προσωρινή συμφωνία που είχε ήδη επιτευχθεί.

«Εάν εξετάσουμε τη διαδικασία των εμπορικών συνομιλιών το τελευταίο χρόνο, είναι ξεκάθαρο ότι είναι η αμερικανική πλευρά που, πολλές φορές, άλλαξε αιφνιδίως άποψη και παραβίασε την προσωρινή συμφωνία», ανέφερε.

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 22 Μαΐου 2019, 21:21