Ο γερμανικός δείκτης DAX πρέπει να επεκταθεί στις 40 εταιρείες από τις 30 που είναι τώρα, με αυστηρότερα όμως κριτήρια συμμετοχής, όπως ανέφερε τη Δευτέρα η εταιρεία που διαχειρίζεται το γερμανικό χρηματιστήριο, Deutsche Boerse, ενώ προτείνονται και μεταρρυθμίσεις μετά το σκάνδαλο της Wirecard.

Μεταξύ των προτάσεων που δημοσιεύτηκαν στον ιστότοπό της, η Deutsche Boerse προτείνει επίσης τον αποκλεισμό των εταιρειών που δεν θα υποβάλλουν έγκαιρα τα τριμηνιαία τους αποτελέσματα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Δεν αποτελεί μυστικό ότι εγώ προσωπικά θα καλωσόριζα την επέκταση του DAX 30 σε DAX 40» δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Deutsche Boerse, Theodor Weimer, σύμφωνα με το Reuters.

Από την ίδρυσή του το 1988, ο DAX αποτέλεσε τη γερμανική απάντηση στον Dow Jones στη Νέα Υόρκη και τον FTSE στο Λονδίνο, με τα 30 μέλη του να αποτελούν την επιχειρηματική ελίτ σε μια από τις μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου.

Σημειώνεται ότι οι περισσότερες αρχικές εταιρείες του DAX έχουν αποσυρθεί από τότε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η πιο πρόσφατη αποχώρηση ήταν αυτή της εταιρείας επεξεργασίας ηλεκτρονικών πληρωμών Wirecard, η οποία υπέβαλε αίτηση πτώχευσης μόλις δύο χρόνια μετά την είσοδό της στον δείκτη. Σημειώνεται πως η εταιρεία χρωστά δισεκατομμύρια σε πιστωτές σε μία υπόθεση την οποία η EY χαρακτήρισε ως «απάτη διεθνών διαστάσεων».

Σύμφωνα με τους προτεινόμενους κανόνες που δημοσιεύτηκαν σήμερα Δευτέρα, προϋπόθεση για τη συμμετοχή των εταιρειών στον DAX είναι η απόδειξη της κερδοφορίας τους.

Οι επενδυτές έχουν τώρα περιθώριο έως τις 4 Νοεμβρίου για να δώσουν τις απαντήσεις τους στην πρόταση. Η Deutsche Boerse ανέφερε ότι θα δημοσιεύσει τα αποτελέσματα της διαβούλευσης και τις όποιες αποφάσεις σχετικά με τις αλλαγές στους κανόνες του δείκτη έως τις 23 Νοεμβρίου.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης