Η σύλληψη του δισεκατομμυριούχου πρίγκιπα Alwaleed bin Talal, και της υπόλοιπης ελίτ της Σαουδικής Αραβίας, έχει ήδη προκαλέσει ρευστοποιήσεις στις εγχώριες μετοχές.

Ωστόσο η επενδυτική εταιρεία του, η Kingdom Holdings, κατέχει σημαντικά ποσοστά σε πολλές μεγάλες διεθνείς εταιρείες και τράπεζες στην Wall Street, την Ευρώπη και την Κίνα, οι οποίες μπορεί να ζήσoυν και αυτές μία αναταραχή στο ταμπλό το επόμενο διάστημα. Ποιες είναι αυτές;​

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Citigroup: Το επενδυτικό όχημα του Alwaleed, στο οποίο έχει το 95%, η Kingdom Holding Co., κατέχει μετοχές της Citi από το 1991, ενώ έχει ενισχύσει το μερίδιό του κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης το 2008-2009.

Ο πρίγκιπας έχει δηλώσει ότι είναι ένας από τους μεγαλύτερους μεμονωμένους επενδυτές στην τράπεζα. Η Morgan Stanley λέει ότι η σύλληψη δεν έχει επιπτώσεις στις θετικές προοπτικές που διατηρεί για την τράπεζα.​

Twitter: O Alwaleed κατέχει το 4,9% του Twitter, σύμφωνα με τα στοιχεία της επιτροπής κεφαλαιαγοράς, και έχει μειώσει την επένδυσή του από το 5,1% που κατείχε τον Δεκέμβριο του 2015.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Apple: Ο πρίγκιπας παραμένει μέτοχος μετά την εξαγορά ποσοστού 5% το 1997.

Twenty-First Century Fox: Ο Alwaleed κατείχε 4,98% θέση στην Fox στις 31 Δεκεμβρίου 2015. Η Kingdom Holding τον περασμένο μήνα ανέφερε ότι εξακολουθεί να κατέχει συμμετοχή στην εταιρεία.

JD.com: H Kingdom ηγήθηκε μίας ομάδας επενδυτών που αγόρασαν ένα μερίδιο στην κινεζική εταιρεία διαδικτυακού λιανεμπορίου αξίας 400 εκατομμυρίων δολαρίων.

Accor: H Kingdom κατέχει μερίδιο 5,7% στον μεγαλύτερο διαχειριστή ξενοδοχείων της Ευρώπης.

Εnergy Recovery: Η Σαουδική Αραβία αντιπροσωπεύει το 14% των συνολικών εσόδων του παροχέα ενεργειακών λύσεων το οικονομικό έτος 2016, από 3% το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg.

S & W Seed Company: Η Σαουδική Αραβία αντιπροσωπεύει το 16% των εσόδων της γεωργικής εταιρείας στη χρήση 2017.

Saudi Aramco: Mέλος του βασιλικού συμβουλίου που εποπτεύει τον κρατικό πετρελαϊκό γίγαντα της Aramco ήταν μεταξύ εκείνων που συνελήφθησαν από τον πρίγκιπα Mohammed bin Salman, ο οποίος προωθεί την πώληση ποσοστού στην εταιρεία.

Lyft: Η Kingdom αγόρασε το 5,3% το 2015 και αγόρασε περισσότερες μετοχές από την Andreessen Horowitz και την Fond Founders το περασμένο έτος.

Ο ανταγωνιστής της Uber είναι ένας από τους πολλούς υποψηφίους μεγάλων τεχνολογικών εταιρειών που μπορεί να μπουν στο χρηματιστήριο το 2018.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης