Ήπια πτωτικά κινούνται οι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες στην Wall Street, εν μέσω ανησυχιών των επενδυτών για την παγκόσμια ανάπτυξη, με τον Dow να υποχωρεί από το ιστορικό υψηλό το οποίο πέτυχε την Παρασκευή.

Στο ταμπλό, ο βιομηχανικός Dow Jones υποχωρεί κατά 107,31 μονάδες ή 0,30%, με τον ευρύτερο S&P 500 να “χάνει” 8,32 μονάδες ή 0.19%, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq κερδίζει οριακά 4,3 μονάδες ή 0,03%.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η πτώση του πετρελαίου, που συνεχίζει τις απώλειες της περασμένης εβδομάδας και η οποία αντικατοπτρίζει την ανησυχία για επιβράδυνση της παγκόσμιας ζήτησης λόγω των αυξανόμενων κρουσμάτων κορονοϊού, συμπιέζει και τις μετοχές του ενεργειακού κλάδου, με εκείνες των Exxon Mobil και Chevron να χάνουν άνω του 1%.

Η μετοχή της Tesla κερδίζει 1,5%, μετά την αναβάθμισή της από την Jefferies, η οποία προβλέπει ράλι άνω του 20% εντός των επόμενων 12 μηνών.

Οι μετοχές τάξης B της Berkshire Hathaway του Warren Buffett καταγράφουν άνοδο, μετά την ανακοίνωση ισχυρών αποτελεσμάτων, με τα λειτουργικά κέρδη να σημειώνουν αύξηση 21% στο β’ τρίμηνο σε ετήσια βάση, στα 6,69 δισ. δολ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι Dow και S&P 500 έκλεισαν σε ιστορικό υψηλό την Παρασκευή, μετά από την ανακοίνωση ισχυρών στοιχείων για την αγορά εργασίας στις ΗΠΑ. Η οικονομία, συγκεκριμένα, πρόσθεσε 943.000 θέσεις εργασίας τον Ιούλιο, με την ανεργία να υποχωρεί στο 5,4%, έναντι εκτιμήσεων των αναλυτών για  5,7%.

Οι ανησυχίες για την εξέλιξη της πανδημίας και η ενδεχόμενη υπονόμευση της προσπάθειας ανάκαμψης της παγκόσμιας οικονομίας επανήλθαν στο προσκήνιο, καθώς η Goldman Sachs υποβάθμισε τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη στην Κίνα λόγω της αύξησης των κρουσμάτων σε αρκετές περιοχές.

Η επενδυτική τράπεζα μείωσε τις προοπτικές ανάπτυξης της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας του πλανήτη το τρίτο τρίμηνο στο 2,3% από 5,8%, αν και αύξησε τις προοπτικές του τέταρτου τριμήνου στο 8,5% από 5,8% νωρίτερα. Για το σύνολο του 2021 η νέα πρόβλεψή της κάνει λόγο για ρυθμό ανάπτυξης 8,3% από 8,6% προηγουμένως.

Τα μέχρι τώρα σημάδια οικονομικής ανάκαμψης, εξάλλου, θα μπορούσαν να οδηγήσουν την κεντρική ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ να αποσύρει σταδιακά τα μέτρα νομισματικής τόνωσης, μεταξύ άλλων το πρόγραμμα αγορών περιουσιακών στοιχείων της.

Μεταξύ των 30 μετοχών του Dow Jones, 11 κινούνται με θετικά πρόσημα και 19 με αρνητικά. Των κερδών ηγούνται εκείνες των Merck, Procter&Gamble και Walgreens Boots Alliance, ενώ των απωλειών εκείνες των Boeing, Chevron, Walt Disney.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης