Οι νέοι φόβοι για τον εμπορικό πόλεμο ασκούσαν πιέσεις σήμερα στις διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές, με την προσοχή των επενδυτών να παραμένει στραμμένη στη συνεδρίαση της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας (Fed).

Οι εριστικές προειδοποιήσεις από τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ σκίασαν τις σινοαμερικανικές εμπορικές συνομιλίες, που ολοκληρώθηκαν νωρίτερα σήμερα στη Σανγκάη. Το Πεκίνο απέδωσε την απουσία προόδου στις απότομες μεταστροφές της Ουάσινγκτον.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ένταση στις εμπορικές σχέσεις κλιμακώθηκε πριν από τη συνεδρίαση της Fed, όπου αναμένεται να αποφασιστεί μείωση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης, η πρώτη μείωση εδώ και περισσότερο από μία δεκαετία. Το ενδιαφέρον στρέφεται τώρα στο εάν η Fed θα αφήσει ανοικτή την πόρτα για περαιτέρω χαλάρωση.

Ο ευρύτερος παγκόσμιος δείκτης μετοχών MSCI και ο πανευρωπαϊκός STOXX 600 κατέγραψαν νωρίτερα πτώση κατά 0,1%. Ο βρετανικός FTSE υποχώρησε νωρίτερα κατά 0,1%. Η Φρανκφούρτη σημείωσε άνοδο 0,3% και το Παρίσι ενισχύθηκε κατά 0,1%.

Τα οικονομικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν νωρίτερα αποτύπωσαν την αδυναμία στην οικονομία της Ευρωζώνης, αν και οι αγορές σε μεγάλο βαθμό έμειναν ανεπηρέαστες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο ρυθμός οικονομικής ανάπτυξης στην Ευρωζώνη μειώθηκε στο ήμισυ την περίοδο Απριλίου-Ιουνίου, ενώ ο πληθωρισμός επιβραδύνθηκε σημαντικά τον Ιούλιο, παρόλο που το ποσοστό της ανεργίας διαμορφώθηκε στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 11 ετών, βάσει των στοιχείων που ανακοίνωσε η ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία Eurostat.

Σύμφωνα με την προκαταρκτική εκτίμηση της Eurostat, η οικονομία στην Ευρωζώνη αναπτύχθηκε με ρυθμό 0,2% σε τριμηνιαία βάση από 0,4% τους τρεις προηγούμενους μήνες, επιβεβαιώνοντας τις προβλέψεις των οικονομολόγων. Σε ετήσια βάση, ο ρυθμός ανάπτυξης διαμορφώθηκε στο 1,1% από το 1,2% την περίοδο Ιανουαρίου-Μαρτίου.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης