Σε αναζήτηση κατεύθυνσης κινούνται οι δεικτες της Wall Street στη συνεδρίαση της Πέμπτης, παρά την πτώση που σημείωναν στις προσυνεδριακές συναλλαγές, μία μόλις ημέρα μετά το ράλι που οδήγησε τον Dow Jones και πάλι πάνω από το ψυχολογικό όριο των 26.000 μονάδων.

Οι επενδυτές, παρότι συνεχίζουν να εστιάζουν στις προοπτικές σταδιακής ανάκαμψης της οικονομίας, εν μέσω της προοδευτικής άρσης των μέτρων αναστολής της επιχειρηματικής δραστηριότητας που είχαν επιβληθεί για την ανάσχεση της πανδημίας του κορονοϊού, προσπαθούν να αφομοιώσουν σήμερα τα νέα στοιχεία που ανακοινώθηκαν για την αγορά εργασία και την οικονομία στις ΗΠΑ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παράλληλα, αξιολογούν και την απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να προσθέσει 600 δισ. ευρώ στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας, ανεβάζοντας το συνολικό ποσό στα 1,35 τρισ. ευρώ.

Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones σημειώνει οριακές απώλειες 0,09% και κινείται στις 26.247,41 μονάδες, ο ευρύτερος S&P 500 “χάνει” μόλις 0,06% στις 3.120,89 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq καταγράφει μικρά κέρδη 0,22%, στις 9.704,32 μονάδες.

Οι δείκτες της αμερικανικής αγοράς έχουν επιδοθεί σε ένα ισχυρό ράλι τις τελευταίες εβδομάδες αντλώντας ώθηση από την επιστροφή των μεγαλύτερων οικονομιών του πλανήτη σε πιο φυσιολογικούς ρυθμούς μετά το κλείδωμα των προηγούμενων μηνών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εχθές ο δείκτης των blue chips και ο S&P 500 έκλεισαν στο υψηλότερο επίπεδο από τις αρχές Μαρτίου, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq τερμάτισε τις συναλλαγές μόλις 1,4% χαμηλότερα από το ιστορικό υψηλό που σημείωσε το Φεβρουάριο στις 9.817,18 μονάδες.

Ωστόσο, σήμερα το κλίμα είναι επιφυλακτικό, με τους επενδυτές να εστιάζουν στα τελευταία στοιχεία από την αγορά εργασίας τα οποία έδειξαν ότι οι νέες αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας αυξήθηκαν κατά 1,88 εκατ. την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 30 Μαΐου.

Ωστόσο, ο αριθμός μειώθηκε κάτω των 2 εκατομμυρίων την προηγούμενη εβδομάδα, για πρώτη φορά από τα μέσα Μαρτίου, γεγονός που σύμφωνα με τους αναλυτές δείχνει μια σταθεροποίηση και υποδηλώνει ότι η οικονομία μάλλον έχει ήδη υποστεί το μεγαλύτερο μέρος της ζημιάς και πλέον αναμένεται να αρχίσει να ανακάμπτει.

Σε κάθε περίπτωση ο αριθμός παραμένει πολύ υψηλός, γεγονός που προκαλεί ανησυχίες, τη στιγμή που οι επιχειρήσεις προσπαθούν να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα που έχει δημιουργήσει η πανδημία.

Στο μέτωπο της οικονομίας, τα στοιχεία έδειξαν ότι το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ διευρύνθηκε τον Απρίλιο στα 49,4 δισ. δολ. ενώ η παραγωγικότητα υποχώρησε 0,9% το α’  τρίμηνο, αντί για -2,5% που είχαν δείξει τα προκαταρκτικά στοιχεία.

Το αμερικανικό εμπορικό έλλειμμα διευρύνθηκε τον Απρίλιο καθώς οι εισαγωγές και οι εξαγωγές υποχώρησαν κατακόρυφα εξαιτίας του κορονοϊού και των περιορισμών που επιβλήθηκαν.

Και πάλι όμως οι επενδυτές, οικονομολόγοι και επιχειρηματίες επιλέγουν να δουν τη θετική πλευρά, που εδράζεται στην εκτίμηση ότι εάν δεν υπάρξει ένα δεύτερο κύμα πανδημίας, το εμπόριο παγκοσμίως θα αρχίσει να αναζωογονείται καθώς αίρονται οι περιορισμοί.

Τέλος, πτώση 0,9% σημείωσε το α’  τρίμηνο η παραγωγικότητα στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τα αναθεωρημένα στοιχεία που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας, ποσοστό πολύ χαμηλότερο από την προκαταρκτική εκτίμηση του αμερικανικού υπουργείου Εργασίας που είχε δείξει βουτιά της παραγωγικότητας κατά 2,5%.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης