Η πρωτοβουλία Στουρνάρα για τα δάνεια ώθησε ανοδικά το ΧΑ

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 13 Νοεμβρίου 2018, 17:44
Η πρωτοβουλία Στουρνάρα για τα δάνεια ώθησε ανοδικά το ΧΑ
Με σημαντικά κέρδη, με οδηγό τις τραπεζικές μετοχές κατά πρώτο λόγο, έκλεισε σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών.

Ειδικότερα, ο γενικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 1,39% στις 644,00 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ των 635,37 μονάδων (+0,03%) και 648,39 μον. (+2,08%).

Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 43,7 εκατ. ευρώ και ο όγκος ανήλθε στα 26,9 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 1,6 εκατ. τεμάχια.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με κέρδη 1,40%, στις 1.698,31 μονάδες, ενώ στο +0,05% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.026,90 μονάδες.

Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με άνοδο 5,35% στις 521,20 μονάδες.

Κάθε πρωτοβουλία για την βελτίωση της εικόνας των προβληματικών δανείων του τραπεζικού κλάδου δρα θετικά στην αγορά. Έτσι και το σημερινό δημοσίευμα του Bloomberg για το ότι η Τράπεζα της Ελλάδος εργάζεται πάνω σε ένα σχέδιο που θα βοηθήσει τις τράπεζες να μειώσουν κατά το ήμισυ τα "κόκκινα δάνεια", άλλαξε την εικόνα της αγοράς, η οποία έκλεισε με σημαντικά κέρδη, κοντά στις 650 μονάδες.

Υπενθυμίζεται εδώ ότι στο πλαίσιο της πρότασης, οι ελληνικές τράπεζες θα μεταφέρουν περίπου τις μισές από τις αναβαλλόμενες φορολογικές απαιτήσεις σε ένα όχημα ειδικού σκοπού (SPV), το οποίο στη συνέχεια θα πουλήσει ομόλογα και θα χρησιμοποιήσει τα έσοδα για να αγοράσει περί τα 42 δισ. ευρώ σε "κόκκινα δάνεια" από τις τράπεζες.

Πάντως, το δημοσίευμα αυτό έρχεται σε μια κρίσιμη χρονική στιγμή για την ελληνική αγορά, η οποία αναμένει την ανακοίνωση των εξαμηνιαίων αλλαγών του MSCI σήμερα τα μεσάνυχτα (13/11).
Ίσως κρίνει και την παραμονή των ξένων χαρτοφυλακίων σε ελληνικούς τίτλους, σχολιάζουν εγχώριες χρηματιστηριακές πηγές, σε περίπτωση αφαίρεσης κάποιου.

Η ανακοίνωση των εξαμηνιαίων αλλαγών του MSCI τα μεσάνυχτα της Τρίτης (13/11) βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος όλες αυτές τις ημέρες. Αν και τίποτα δεν είναι ακόμη βέβαιο, η φημολογία βρίσκεται στα ύψη καθώς UBS και Wood θεωρούν ότι η αφαίρεση της Τρ. Πειραιώς από τον δείκτη MSCI Greece είναι κάτι παραπάνω από πιθανή, καθώς η κεφαλαιοποίησή της είναι πλέον πολύ κάτω από το όριο για παραμονή της στον δείκτη και έτσι αναμένει ότι η MSCI θα προχωρήσει στη διαγραφή της.

Έτσι, η Eurobank σημείωσε άλμα 8,93%, με την Εθνική να ακολουθεί με το δικό της +5,45% και τον Σαράντη με +4,73%.

Άνω του 3% ήταν τα κέρδη σε Alpha Bank, Aegean, ΕΧΑΕ και Βιοχαλκο, με τη ΔΕΗ να κλείνει στο +2,58%.

Άνω του 1% τα κέρδη σε Μυτιληναίο, ΕΥΔΑΠ, ΟΠΑΠ, ΓΕΚ Τέρνα και Πειραιώς, με την τελευταία μάλιστα να "μαζεύει" το ενδοσυνεδριακό +7,33%.

Ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Λάμδα, Ελληνικά Πετρέλαια, Motor Oil, Grivalia, ΟΛΠ, ΑΔΜΗΕ και ΟΤΕ, με τις Τέρνα Ενεργειακή, Jumbo, Coca Cola και Φουρλή να ολοκληρώνουν χωρίς μεταβολή. Μόνη αρνητική στον FTSE 25 η μετοχή του Τιτάνα, η οποία έκλεισε στο -1,32%.

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 13 Νοεμβρίου 2018, 17:49