Στο χθεσινό ανοδικό τέμπο συνεχίζει και την Παρασκευή η Wall Street, καθώς οι επενδυτές φαίνεται να “προσπερνούν” τα νέα αποκαρδιωτικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν νωρίτερα για την αγορά εργασίας των ΗΠΑ, ποντάροντας ότι τα χειρότερα από το μέτωπο της πανδημίας έχουν παρέλθει και αντλώντας επιπλέον ώθηση από τις αναφορές ότι ΗΠΑ και Κίνα επιστρέφουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για το εμπόριο.

Έτσι, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones κερδίζει πάνω από 300 μονάδες ή 1,31% και κινείται στις 21.188,28 μονάδες, ο ευρύτερος S&P 500 ενισχύεται κατά 1,06% στις 2.911,68 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq διαμορφώνεται στις 9.048,24 μονάδες, σημειώνοντας άνοδο 0,76%.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πιο αναλυτικά, το θετικό κλίμα στην αγορά τροφοδοτεί σήμερα κυρίως η αισιοδοξία ότι σιγά σιγά η αμερικανική οικονομία επανεκκινεί, με την Καλιφόρνια να παίρνει σειρά και να δίνει αργά εχθές το βράδυ ορισμένες οδηγίες για τη χαλάρωση των περιορισμών της οικονομικής δραστηριότητας, με τους επενδυτές να εκλαμβάνουν τα σταδιακά αυτά βήματα ως δείγμα ότι τα χειρότερα από το μέτωπο της πανδημίας έχουν παρέλθει.

Η αισιοδοξία αυτή επισκιάζει τα νέα δραματικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα για την αγορά εργασίας, τα οποία έδειξαν ότι η πανδημία έχει αφαιρέσει μέχρι τώρα συνολικά 20,5 εκατ. θέσεις εργασίας από την οικονομία, οδηγώντας τον δείκτη της ανεργίας στο 14,7%, που αποτελεί το υψηλότερο επίπεδο από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν από μόλις δύο μήνες η ανεργία ήταν σε χαμηλό 50 ετών στο 3,5%.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι επενδυτές όσον αφορά την αγορά εργασίας φαίνεται να εστιάζουν επίσης στα στοιχεία που δείχνουν ότι 18,1 εκατομμύρια από τις χαμένες θέσεις εργασίας χαρακτηρίζονται ως προσωρινές απολύσεις εργαζομένων που οι εργοδότες αναμένουν να ότι επιστρέψουν στις δουλειές τους.

Το ανοδικό κλίμα συνδράμουν επίσης οι αναφορές ότι οι διαπραγματευτικές ομάδες των ΗΠΑ και της Κίνας για το εμπόριο σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν σήμερα συμφώνησαν να ενισχύσουν την συνεργασία τους σε οικονομικά θέματα και σε θέματα δημόσιας υγείας.

Συμφώνησαν επίσης να συνεργαστούν για να εφαρμόσουν την πρώτη φάση της εμπορικής συμφωνίας που υπεγράφη στην αρχή του έτους.

Σύμφωνα με το κινεζικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Xinhua ο αντιπρόεδρος Λίου Χε προσκλήθηκε να μιλήσει με τον Εμπορικό Αντιπρόσωπο των ΗΠΑ, Ρόμπερτ Λάιτζχαϊζερ και τον υπουργό Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν το πρωί της Παρασκευής, με τους δύο να δεσμεύονται να δημιουργήσουν ευνοϊκές συνθήκες για μια συμφωνία.

Η επιστροφή των δύο πλευρών στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων βοήθησε να αμβλυνθούν οι ανησυχίες για την ένταση στις σχέσεις των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του πλανήτη μετά τις επιθετικές δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για τις ευθύνες που έχει το Πεκίνο στην πανδημία του κορονοϊού.

Ο Αμερικανός πρόεδρος είχε απειλήσει να επιβάλει νέους δασμούς σε κινεζικά αγαθά, κατηγορώντας το Πεκίνο ότι παραπλάνησε την παγκόσμια κοινότητα για τη σοβαρότητα της κατάστασης στα αρχικά στάδια της επιδημίας.

Από το μέτωπο των εταιρικών αποτελεσμάτων, η Dropbox Inc. ανακοίνωσε τριμηνιαία κέρδη για πρώτη φορά από το ντεμπούτο της ως δημόσια εταιρεία το 2018. Η Stamps.com Inc. ανακοίνωσε κέρδη και έσοδα που ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών, ενώ και η Herbalife Nutrition Ltd. κατάφερε να ξεπεράσει τις προβλέψεις των αναλυτών της Wall Street για το πρώτο τρίμηνο.

Στον αντίποδα, η Booking Holdings Inc. έχασε τις εκτιμήσεις της Wall Street καθώς η πανδημία του κορονοϊού έχει πλήξει σοβαρά την ταξιδιωτική βιομηχανία.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης