Απώλειες καταγράφουν οι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες στη Wall Street, καθώς μια σειρά από αδύναμα στοιχεία για την κινεζική οικονομία πυροδότησαν ανησυχίες για τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου και συνολικά για τις προοπτικές για την παγκόσμια ανάπτυξη.

Συγκεκριμένα, ο Dow Jones υποχωρεί 0,76% στις 24.411,27 μονάδες, ο S&P σημειώνει πτώση 0,72% στις 2.630,67 μονάδες και ο Nasdaq 1,05% στις 6.995,62 μονάδες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Έτσι, όλοι οι δείκτες οδεύουν σε εβδομαδιαίες απώλειες.

Οι οικονομικές ανακοινώσεις από Κίνα και Ευρώπη έδωσαν σήμερα νέα στοιχεία ότι η παγκόσμια εμπορική διαμάχη πλήττει τους ρυθμούς ανάπτυξης στις μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη.

Ειδικότερα, στην Κίνα τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα έδειξαν ότι η βιομηχανική παραγωγή επιβράδυνε στο 5,4% τον Νοέμβριο που αποτελεί το χαμηλότερο επίπεδο από την αρχή του 2016.
Την ίδια στιγμή, οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν 8,1% που αποτελεί τον ασθενέστερο ρυθμό των τελευταίων 15 ετών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην Ευρωζώνη παράλληλα, τα προκαταρκτικά στοιχεία της εταιρείας ερευνών Markit έδειξαν ότι η ανάπτυξη της επιχειρηματικής δραστηριότητας διολίσθησε τον Δεκέμβριο σε χαμηλό τεσσάρων ετών. Ειδικότερα, ο σύνθετος δείκτης PMI για τον κλάδο της μεταποίησης και τις υπηρεσίες διολίσθησε στο χαμηλότερο επίπεδο από το Νοέμβριο του 2014, στις 51,3 μονάδες τον Δεκέμβριο.

Σε μια εξέλιξη πάντως που δημιουργεί αισιοδοξία ότι οι εμπορικές συνομιλίες ΗΠΑ – Κίνας θα έχουν θετική κατάληξη, το Πεκίνο ανακοίνωσε σήμερα ότι θα απομακρύνει για μία περίοδο τριών μηνών τους επιπλέον δασμούς που έχει επιβάλει στα αυτοκίνητα που εισάγονται από τις ΗΠΑ.

Ειδικότερα, η Κίνα θα απομακρύνει τους δασμούς 25% που επέβαλε σαν αντίποινα στις αμερικανικές κυρώσεις, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών της Κίνας σήμερα.

Η κίνηση αυτή θα μειώσει τους δασμούς στα αμερικανικά αυτοκίνητα και πάλι στο 15% από 40% που είναι σήμερα. Η απόφαση θα τεθεί σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου.

Στα μάκρο της ημέρας, το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου ανακοίνωσε ότι οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 0,2% τον Νοέμβριο από τον προηγούμενο μήνα, στα $513,5 δισ. Σημειώνεται ότι οι αναλυτές περίμεναν οι πωλήσεις να εμφανίσουν άνοδο 0,1%

Σε ετήσια βάση οι πωλήσεις σημείωσαν άνοδο 4,2%.

Παράλληλα, ενισχύθηκε σημαντικά τον Νοέμβριο η βιομηχανική παραγωγή στις ΗΠΑ, με οδηγό κυρίως το άλμα του κλάδου της κοινής ωφέλειας, όπως έδειξαν τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα.

Ειδικότερα, η βιομηχανική παραγωγή σημείωσε άνοδο 0,6% τον Νοέμβριο από τον προηγούμενο μήνα, όπως ανακοίνωσε η αμερικανική Federal Reserve.

Σημειώνεται ότι οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal έκαναν λόγο για άνοδο 0,3%.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης