Ιδιαίτερη έμφαση και στην αγορά της Βόρειας Ελλάδας δίδει το καινοτόμο πρόγραμμα “Roots” του Χρηματιστήριου Αθήνων (ΧΑ), που προετοιμάζει τις μικρομεσαίες και νεοφυείς εταιρίες, για να αντλήσουν κεφάλαια μέσω της ελληνικής κεφαλαιαγοράς, όπως επισημαίνει, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρόεδρος του ΧΑ, Σωκράτης Λαζαρίδης.

H πρωτοβουλία, που ενεργοποιήθηκε στις 14 Δεκεμβρίου, υλοποιείται σε συνεργασία με το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο και με την υποστήριξη της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Συμβουλίων Ανταγωνιστικότητας (GFCC) και του Υπουργείου Εξωτερικών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Το νέο πρόγραμμα έρχεται να δώσει νέες, εναλλακτικές δυνατότητες χρηματοδότησης σε νέες επιχειρηματικές ιδέες από την ίδια την αγορά. Ιδαίτερη έμφαση γίνεται στην αγορά της Βόρειας Ελλάδας και για αυτό υπήρξε πρόσφατα ειδική παρουσίαση στην Θεσσαλονίκη.

Επί της ουσίας, το Roots προετοιμάζει τις εταιρίες για την άντληση κεφαλαίων μέσω της Ελληνικής κεφαλαιαγοράς δίνοντας τους τη δυνατότητα να αναπτύξουν τις απαραίτητες δεξιότητες και διασυνδέσεις για να αναπτύξουν και να χρηματοδοτήσουν μιας ποιοτική επενδυτική πρόταση» εξηγεί ο κ.Λαζαρίδης, σύμφωνα με τον οποίο κατά τη διάρκεια του προγράμματος, οι εταιρίες μαθαίνουν ποιες από τις επιλογές χρηματοδότησης που προσφέρονται μέσω της κεφαλαιαγοράς είναι οι πλέον κατάλληλες, και λαμβάνουν καθοδήγηση από έμπειρα στελέχη των “εταιρικών πρωταθλητών” -Corporate Champions- ήτοι της Εθνικής Τράπεζας, της ΕΛΒΑΛ ΧΑΛΚΟΡ, της Ελληνικός Χρυσός, της Παπαστράτος, της ΤΕΜΕΣ, της Τιτάν και της Τράπεζας Πειραιώς και των συμβουλευτικών εταίρων -Advisory Partners- που είναι οι Grant Thorton και Deloitte.

Το πρόγραμμα Roots χαράσσει μια νέα πορεία στην προοπτική ανάπτυξης των μικρομεσαίων εταιριών, μέσω καθοδήγησης και στήριξης από κορυφαίες επιχειρηματικές δυνάμεις της χώρας, μεταλαμπαδεύοντας βέλτιστες διεθνείς πρακτικές. Απευθύνεται σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις και startups που βρίσκονται σε σημείο ωριμότητας – σε στάδιο scale up και θέλουν να αντλήσουν σημαντικά επενδυτικά κεφάλαια μέσω της Ελληνικής κεφαλαιαγοράς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για να ενταχθούν στο Roots οι ενδιαφερόμενοι πρέπει (βασικές απαιτήσεις) να έχουν υπάρχον προϊόν/υπηρεσία (το προϊόν/υπηρεσία πρέπει να είναι λειτουργική, σταθερή και σε συνεχή φάση ανάπτυξης), να δίδουν έμφαση στην καινοτομία, να είναι εφικτή επιχειρηματική πρόταση με proof of concept, δυνατότητα κλιμάκωσης και ανάπτυξης και ελκυστική επενδυτική πρόταση που μπορεί να κινήσει το ενδιαφέρον επενδυτών και έδρα ή την βασική τους λειτουργία στην Ελλάδα.

«Πιστεύουμε πως η πραγματική αξία του προγράμματος Roots προκύπτει από τη συμμετοχή διακεκριμένων συνεργατών από τον επιχειρηματικό και τον ακαδημαϊκό χώρο στην Ελλάδα και παγκοσμίως. Μέσα από την εμπειρία τους και την αφιλοκερδή τους συμβολή, συνεργάζονται για την επανασύσταση του παραγωγικού ιστού της ελληνικής οικονομίας, που είναι αναγκαία στο πλαίσιο των εξελίξεων και διαρθρωτικών αλλαγών που φέρνει παγκοσμίως ο ψηφιακός μετασχηματισμός. Εκπροσωπώντας ένα ευρύ φάσμα παραγωγικών κλάδων, μεταλαμπαδεύοντας τεχνογνωσία και πάνω από όλα εμπειρία, δίνουν πνοή στη νέα γενιά ελληνικών επιχειρήσεων που θα διεκδικήσει δυναμικές ευκαιρίες στις γραμμές που κινείται η παγκόσμια οικονομία» σημειώνει ο κ.Λαζαρίδης.

Οι εταιρίες μπορούν να συμπληρώσουν και να υποβάλλουν την αίτηση τους στην ιστοσελίδα του προγράμματος (https://www.roots-program.com). Η αίτηση είναι μια φόρμα στη μορφή επιχειρηματικής πρότασης.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης