Ανοδικά κινούνται οι δείκτες της Wall Street στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας αντλώντας ώθηση από τις χθεσινές δηλώσεις της υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζάνετ Γέλεν, ότι είναι αναγκαία η έγκριση ενός μεγάλου πακέτου δημοσιονομικής τόνωσης προκειμένου να ανακάμψη η αμερικανική οικονομία.

Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones προσθέτει 47,48 μονάδες ή 0,15% και κινείται στις 31.540,82 μονάδες, ο ευρύτερος S&P 500 ενισχύεται κατά 0,23% στις 3.922,83 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq κερδίζει 0,37% στις 13.917,24 μονάδες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την Πέμπτη η Γέλεν σε συνέντευξη που παραχώρησε στο CNBC μετά τη λήξη της συνεδρίασης στη Wall, τόνισε ότι είναι απαραίτητη η πρόσθετη δημοσιονομική προκειμένου η χώρα θα ανακάμψη από τις επιπτώσεις της πανδημίας, παρότι κάποια οικονομικά στοιχεία υποδηλώνουν ότι η ανάκαμψη έχει ήδη ξεκινήσει.

Η Αμερικανίδα υπουργός τόνισε ότι η πρόταση του προέδρου της χώρας Τζο Μπάιντεν για ένα πακέτο 1,9 τρισ. δολαρίων θα μπορούσε να οδηγήσει σε πλήρη ανάκαμψη της απασχόλησης μέσα σε ένα έτος.

«Θεωρούμε ότι είναι πολύ σημαντικό να υπάρξει ένα μεγάλο πακέτο το οποίο να αντιμετωπίζει τον πόνο τον οποίο υπέστησαν 15 εκατομμύρια Αμερικανοί που έμειναν πίσω στην πληρωμή των ενοικίων τους, 24 εκατ. ενήλικες και 12 εκατ. παιδιά που δεν έχουν αρκετά χρήματα για να τραφούν αξιοπρεπώς, μικρές επιχειρήσεις που αργοσβήνουν», ανέφερε η κ. Γέλεν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Νομίζω ότι το τίμημα του να κάναμε υπερβολικά λίγα θα ήταν πολύ υψηλότερο του να κάνουμε πολλά. Θεωρούμε ότι τα πλεονεκτήματα είναι πολύ περισσότερα των κινδύνων, μακροπρόθεσμα», συμπλήρωσε.

Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ απέρριψε εξάλλου την ανησυχία για εκτίναξη του πληθωρισμού.

Η χθεσινή νέα παρέμβαση της Γέλεν υπέρ της πρόσθετης δημοσιονομικής τόνωσης δίνει νέα ώθηση στην άνοδο της χρηματιστηριακής αγοράς, που έχασε εν μέρει το momentum της αυτήν την εβδομάδα εν μέσω φόβων για άνοδο του πληθωρισμού και ενδεχόμενη αύξηση των επιτοκίων από την ομοσπονδιακή κεντρική τράπεζα.

Στο μέτωπο των επιχειρήσεων κέρδη της τάξης του 7% καταγράφει η μετοχή της Applied Materials, μετά την ανοδική αναθεώρηση των εκτιμήσεών της για δεύτερο τρίμηνο του έτους.

Ανοδικά κινούνται επίσης και άλλες μετοχές του κλάδου ημιαγωγών, όπως η AMD και η Nvidia.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης