Έντονα ανοδικά κινήθηκαν τη Δευτέρα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια καθώς η ανανεωμένη αισιοδοξία σχετικά με τις εμπορικές διαπραγματεύσεις ΗΠΑ – Κίνας έδωσε ισχυρή ώθηση στην επενδυτική ψυχολογία.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε σε ποσοστό 1% στις 403,41 μονάδες καταγράφοντας τα υψηλότερα κέρδη από τις 15 Οκτωβρίου και συμπληρώνοντας δύο διαδοχικές ανοδικές συνεδριάσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο γερμανικός DAX κέρδισε 1,35% στις 13.136,28 μονάδες, ο γαλλικός CAC ενισχύθηκε 1,1% στις 5.824,30 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 σημείωσε άνοδο 0,9% στις 7.369,69 μονάδες.

Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB ενισχύθηκε 1,6%, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 έκλεισε στο +0,96%.

Οι ελπίδες από το πεδίο των εμπορικών διαπραγματεύσεων Ουάσινγκτον – Πεκίνου αναπτερώθηκαν την Κυριακή, όταν ο υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ Γουίλμπουρ Ρος ανακοίνωσε ότι πολύ σύντομα θα δοθούν άδειες σε αμερικανικές εταιρείες προκειμένου αυτές να μπορούν να προβούν σε συναλλαγές με την Huawei, κινεζικό γίγαντα του κλάδου των τηλεπικοινωνιών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η τελευταία βρίσκεται στη “μαύρη λίστα” του αμερικανικού υπουργείου Εμπορίου για ζητήματα σχετιζόμενα με την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ.

Ο Ρος έδωσε ακόμη περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με την Πρώτη Φάση της συμφωνίας για το εμπόριο μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του πλανήτη, την οποία αναμένεται να υπογράψουν σύντομα οι πρόεδροι των δύο χωρών, Ντόναλντ Τραμπ και Σι Τζινπίνγκ αντίστοιχα.

Την ίδια στιγμή, τα εταιρικά αποτελέσματα τριμήνου παραμένουν στο επίκεντρο. Η μετοχή της Siemens Healthineers σημείωσε άλμα 9, 5% στην κορυφή του Stoxx 600, μετά από την επίτευξη ιστορικού υψηλού, η οποία ακολούθησε την ανακοίνωση αποτελεσμάτων δ’ τριμήνου χρήσης από τη γερμανική εταιρεία ιατρικής τεχνολογίας.

Στο άλλο άκρο του δείκτη, η Vopak υποχώρησε 3,7% μετά την ανακοίνωση της ολλανδικής εταιρείας αποθήκευσης και διαχείρισης προϊόντων πετρελαίου και χημικών ότι θα δώσει έμφαση στα χημικά προϊόντα, μετά την επιβράδυνση που σημειώνεται στην δραστηριότητα των τερματικών σταθμών πετρελαίου της.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης