Με ισχυρά κέρδη κινούνται οι βασικοί δείκτες της Wall Street με τους αγοραστές να περνούν στην αντεπίθεση μετά το sell-off της προηγούμενης εβδομάδας που οδήγησε στις χειρότερες εβδομαδιαίες απώλειες σε διάστημα άνω των δύο ετών.

Οι επενδυτές ξεκινούν με αισιοδοξία την εβδομάδα εν μέσω αναφορών ότι ΗΠΑ και Κίνα διεξάγουν συνομιλίες για να αποφύγουν να εμπλακούν σε έναν εμπορικό πόλεμο με απρόβλεπτες συνέπειες για τις οικονομίες τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι ανησυχίες πώς τα μέτρα προστατευτισμού που έχει υιοθετήσει η κυβέρνηση Τραμπ θα οδηγήσουν και άλλες μεγάλες παγκόσμιες οικονομίες να δρομολογήσουν αντίμετρα, προκαλώντας έτσι έναν παγκόσμιο εμπορικό πόλεμο, πυροδότησαν ισχυρούς κλυδωνισμούς στα διεθνή χρηματιστήρια την προηγούμενη εβδομάδα.

Σε εβδομαδιαία βάση, ο βιομηχανικός Dow έχασε πάνω από 1.400 μονάδες ή 5,7%, ενώ ο S&P 500 και ο Nasdaq υποχώρησαν 6% και 6,5% αντίστοιχα, εμφανίζοντας τις χειρότερες εβδομαδιαίες επιδόσεις από τον Ιανουάριο του 2016.

Δείκτες – Στατιστικά

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones κερδίζει 484,00 μονάδες (2,06%) σκαρφαλώνοντας στις 24.016,75 μονάδες, ο τεχνολογικός Nasdaq προσθέτει 136,06 μονάδες (1,94%) στις 7.128,75 μονάδες, ενώ ο S&P 500 κερδίζει 45,41 μονάδες (1,74%) στις 2.633,28 μονάδες.

Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν τον δείκτη Dow Jones 29 κινούνται με θετικό πρόσημο. Εξ΄ αυτών τα μεγαλύτερα ποσοστιαία κέρδη σημειώνει η Microsoft στα 91,93 δολ. με άνοδο 4,77 δολ. ή σε ποσοστό 5,48%. Ακολουθούν η Intel με άνοδο 3,2% στα 50,94 δολ. και η JP Morgan Chase με κέρδη 3,18% στα 110,40 δολ.

Μόνο η General Electric υποχωρεί (-0,11%).

Οι εντάσεις στις διεθνείς εμπορικές σχέσεις αναμένεται να παραμείνουν στο επίκεντρο της προσοχής των επενδυτών και τις επόμενες ημέρες, με έναν βαθμό αισιοδοξίας να επιστρέφει πάντως εν μέσω αναφορών ότι Κίνα και ΗΠΑ διεξάγουν συζητήσεις για να αποφύγουν το ενδεχόμενο ενός εμπορικού πολέμου.

Επικεφαλής στις διαπραγματεύσεις είναι ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Steven Mnuchin και από την πλευρά της Κίνας ο Liu He, αντιπρόεδρος για την οικονομική πολιτική. Ο Mnuchin δήλωσε την Κυριακή στο Fox News ότι είναι “επιφυλακτικά αισιόδοξος” πως μπορεί να επιτευχθεί μια συμφωνία με την Κίνα.

Σε ανάλυση της την προηγούμενη εβδομάδα η Fitch εμφανίστηκε αισιόδοξη ότι οι δύο χώρες θα αποφύγουν την κλιμάκωση σε ένα ευρύ εμπορικό πόλεμο, επισημαίνοντας ότι «η περίοδος διαβουλεύσεων των 30 ημερών μετά την ανακοίνωση των λεπτομερειών για τους δασμούς αναμένεται να μετριάσει τον κίνδυνο άμεσης κλιμάκωσης και θα μπορούσε να δώσει το χρονικό περιθώριο για να επιτευχθεί ένας συμβιβασμός».

Στο μεταξύ, οι ΗΠΑ κατέληξαν σε συμφωνία με τη Νότια Κορέα για την εξαίρεση της τελευταίας από τους εμπορικούς δασμούς του προέδρου Τραμπ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης