Με τον καλύτερο τρόπο για τους επενδυτές ξεκίνησε η χρηματιστηριακή εβδομάδα, αφού η αγορά καταγράφει από το άνοιγμα ισχυρή ανοδική κίνηση, με «οδηγό» τις τραπεζικές μετοχές, τη ΔΕΗ, καθώς κι άλλες μετοχές με ιδιαίτερο βάρος στον Γενικό Δείκτη.

Οι προσδοκίες από το αυριανό road show της Νέας Υόρκης, το οποίο αρχίζει, με τη συμμετοχή 25 εισηγμένων εταιρειών, αποτελούν το βασικό «καύσιμο» της αγοράς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως έχουν αναφέρει εγχώριοι αναλυτές, το επενδυτικό συνέδριο πραγματοποιείται στην πιο κομβική στιγμή ίσως των τελευταίων 10 ετών, με τις εισηγμένες να επιχειρούν να δείξουν τις προοπτικές που διανοίγονται υπό μια κυβέρνηση που έχει δείξει ότι έχει φιλοεπενδυτικό πρόσημο.

Σε δεύτερο πλάνο η επίσημη προκήρυξη των εκλογών από τον πρωθυπουργό δείχνει ότι και το πολιτικό ζήτημα οδεύει σε λύση μέσα στο πλαίσιο του Συντάγματος και με βάση τους δημοκρατικούς κανόνες.

Οι αγορές, ως γνωστόν, απεχθάνονται την αστάθεια και τις κάθε είδους ανατροπές και αναταραχές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Έτσι, σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας επισκέπτεται τον Προκόπη Παυλόπουλο προκειμένου να προκηρυχθούν και επισήμως εθνικές εκλογές για τις 7 Ιουλίου και, όπως επισημαίνει το Capital.gr, να «σφυρίξει» τη λήξη της τετραετούς σχεδόν διακυβέρνησής του έπειτα από μια οδυνηρή ήττα για τον ΣΥΡΙΖΑ και εν τω μέσω δημοσκοπήσεων που εμφανίζουν τη ΝΔ να «καλπάζει» προς την αυτοδυναμία.

Με αυτά, με άλλα και ακόμη περισσότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 3% στις 840,43 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 30,8 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 16,5 εκατ. τεμάχια. Άνοδο 2,49% εμφανίζει και ο FTSE 25, στις 2.146,20 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει κέρδη 6,19%, στις 783,38 μονάδες.

Η αγορά δείχνει ικανή να επανέλθει στις 840 μονάδες, όπου και σταμάτησε η μετεκλογική αντίδραση, έχοντας αφομοιώσει τα νέα επίπεδα κατά την προηγούμενη εβδομάδα της διόρθωσης.

Όπως μάλιστα έχουν επισημάνει εγχώριοι αναλυτές, η διαφοροποίηση της συναλλακτικής δραστηριότητας, με αύξηση στις ανοδικές συνεδριάσεις και μείωση στις πτωτικές, έδειξε ότι το θετικό σενάριο επ’ ουδενί δεν έχει αναιρεθεί. Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι στην πρώτη μετεκλογική ανοδική εβδομάδα η μέση ημερήσια αξία των συναλλαγών ήταν στα 180 εκατ. ευρώ, ενώ στη δεύτερη διορθωτική η μέση αξία υποχώρησε στα 84 εκατ. ευρώ.

Τεχνικά τώρα, η αγορά έδειξε να απορροφά τις πιέσεις έχοντας ως στοπ τις 810 μονάδες, προκειμένου να αποφύγει μια δοκιμασία των 800 μονάδων.

Από την άλλη πλευρά, το πρώτο επίπεδο των 830 μονάδων δείχνει σήμερα εφικτό, προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος προς τις 850 και 880 μονάδες, οι οποίες και αποτελούν σημαντικές αντιστάσεις.

Ενδοσυνεδριακά, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε υψηλότερη τιμή στις 842,53 μονάδες (+3,26%).

Η αξία των συναλλαγών ανέρχεται στα 39,75 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει άνοδο 2,50%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενισχύεται σε ποσοστό 2,45%.

Ανοδικά κινούνται όλες οι μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης και τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές της Πειραιώς (+11,94%), της ΔΕΗ (+8,81%), της Alpha Bank (+6,58%), της Εθνικής (+5,13%) και της Eurobank (+4,66%).

Από τους επιμέρους δείκτες, τη μεγαλύτερη άνοδο σημειώνουν οι δείκτες των Τραπεζών (+6,30%) και των Πρώτων Υλών (+5,15%), ενώ πτώση καταγράφει μόνο ο δείκτης του Εμπορίου (-0,35%).

Τον μεγαλύτερο όγκο συναλλαγών παρουσιάζουν η Eurobank και η Εθνική με 5.662.972 και 2.704.599 μετοχές, αντιστοίχως.

Τη μεγαλύτερη αξία συναλλαγών σημειώνουν η Εθνική με 6,490 εκατ. ευρώ και η Eurobank με 4,672 εκατ. ευρώ.

Ανοδικά κινούνται 85 μετοχές, 18 πτωτικά και 13 παραμένουν σταθερές.

Τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές: Επίλεκτος +19,57% και Αλουμύλ +12,50%.

Τη μεγαλύτερη πτώση σημειώνουν οι μετοχές: SATO -17,50% και ΑΕΓΕΚ -10,00%.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης