Επιφυλακτικές διαθέσεις επικράτησαν στα ταμπλό των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, με τους πωλητές να κυριαρχούν έναντι των αγοραστών, καθώς οι ανησυχίες από το αμερικανικό “μέτωπο” δεν άφησαν ανεπηρέαστη την Ευρώπη.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 υποχώρησε κατά 0,08% στο τέλος μια συνεδρίασης που χαρακτηρίστηκε από μεταβλητότητα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο βρετανικός FTSE 100 έχασε 0,10%, όπως και ο γαλλικός CAC 40 που σημείωσε πτώση επίσης 0,10%, ενώ ο γερμανικός DAX ενισχύθηκε κατά 0,12%.

Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB κατέγραψε απώλειες 1,04%, ο ισπανικός IBEX 35 διαμορφώθηκε 0,02% χαμηλότερα και ο πορτογαλικός PSI 20 γνώρισε πτώση 0,10%.

Τα κέρδη τους, πάντως, διατήρησαν οι Πρώτες Ύλες, αλλά και ο μεταλλευτικός κλάδος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην “κορυφή” του Stoxx 600 διαμορφώθηκε η μετοχή της Adidas, σημειώνοντας “άλμα” 12%, μετά από το πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών που ανακοίνωσε η εταιρεία, παρά τις εκτιμήσεις της για χαμηλότερες πωλήσεις και κερδοφορία το 2018.

Τις χειρότερες επιδόσεις της ημέρας γνώρισε, εν τω μεταξύ, η Bpost, της οποίας τα κατώτερα των προβλέψεων μεγέθη δ’ τριμήνου, ώθησαν τη μετοχή της στον “πάτο” του πανευρωπαϊκού δείκτη.

Οι τελευταίες εξελίξεις τόσο στο πολιτικό σκηνικό των ΗΠΑ, όσο και στο οικονομικό πεδίο, έχουν πυροδοτήσει ανησυχίες στην αγοράς.

Οι επενδυτές εκφράζουν ακόμη την αβεβαιότητά τους σχετικά με τον αντίκτυπο που θα έχει η απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να επιβάλει δασμούς στις εισαγωγές αλουμινίου και χάλυβα. Καναδάς και Μεξικό εξαιρέθηκαν, εντούτοις παραμένουν – αν και μετριάστηκαν – οι ανησυχίες ότι διάφορες χώρες ανά τον κόσμο μπορεί να προχωρήσουν σε αντίμετρα.

Σημειωτέον πως νέες πληροφορίες που ήλθαν στη δημοσιότητα ανέφεραν πως η αμερικανική κυβέρνηση του επιδιώκει να επιβάλει δασμούς συνολικής αξίας 60 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε εισαγωγές προϊόντων από την Κίνα και θα στοχεύουν τους τομείς της τεχνολογίας και των τηλεπικοινωνιών.

Την ίδια ώρα, νέες αναταραχές προκάλεσε η χθεσινή αιφνίδια αποπομπή του υπουργού Εξωτερικών, Ρεξ Τίλερσον – με τον Αμερικανό πρόεδρο να το γνωστοποιεί μέσω του Twitter – ενώ τη θέση του αναλαμβάνει ο μέχρι πρότινος επικεφαλής της CIA, Μάικ Πομπέι.

Πίσω στα της Ευρώπης, μήνυμα ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν θα βιαστεί να αλλάξει την πολιτική της παρά την αυξημένη εμπιστοσύνη στις προοπτικές του πληθωρισμού, έστειλε ο πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας Μάριο Ντράγκι σε ομιλία του σήμερα στη Φρανκφούρτη.

Ο επικεφαλής της ΕΚΤ επανέλαβε ότι η κεντρική τράπεζα διαπιστώνει πως ο πληθωρισμός συγκλίνει προς τον στόχο του 2% και έχει πλέον μεγαλύτερη εμπιστοσύνη απ’ ό,τι στο παρελθόν πως η σύγκλιση αυτή θα επιτευχθεί.

“Αλλά ακόμα χρειάζεται να δούμε περαιτέρω στοιχεία ότι οι δυναμικές του πληθωρισμού κινούνται στη σωστή κατεύθυνση”, ανέφερε σε ένα μήνυμα προς τις αγορές ότι η ΕΚΤ δεν σχεδιάζει μεγάλες αλλαγές στη νομισματική της πολιτική. “Σε αυτό το πλαίσιο η νομισματική πολιτική χρειάζεται υπομονή, επιμονή και σύνεση”, τόνισε.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης