Με ισχυρά κέρδη ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές οι ευρωπαϊκές αγορές με το επενδυτικό κοινό να εμφανίζεται αισιόδοξο για την έκβαση των εμπορικών διαπραγματεύσεων Κίνας – ΗΠΑ. 

O πανευρωπαϊκός δείκτης ενισχύεται κατά 1,41% στις 368,94 μονάδες. 
Ο γερμανικός δείκτης DAX έκλεισε με άνοδο 1,87% στις 11.291,92 μονάδες, o γαλλικός CAC 40 ενισχύθηκε κατά 1,79% στις 5.153,19 μονάδες και ο δείκτης του Λονδίνου FTSE 100 κατέγραψε κέρδη 0,60%. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στον ευρωπαϊκό νότο ο δείκτης του Μιλάνου FTSE MIB ενισχύθηκε κατά 1,90% και ο δείκτης της Ισπανίας IBEX 35 κέρδισε 1,86%. 

Οι εμπορικές συνομιλίες ΗΠΑ-Κίνας στο Πεκίνο για αυτή την εβδομάδα ολοκληρώθηκαν σήμερα. Σύμφωνα με σημερινή δήλωση της εκπροσώπου του Λευκού Οίκου Σάρα Σαντερς, αξιωματούχοι από τις ΗΠΑ και την Κίνα θα συναντηθούν την επόμενη εβδομάδα προκειμένου να συνεχίσουν να εργάζονται για μία εμπορική συμφωνία μετά την πρόοδο που επιτεύχθηκε αυτή την εβδομάδα στις συνομιλίες στο Πεκίνο, ανέφερε σε σημερινή της δήλωση η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Σάρα Σάντερς.

Το επενδυτικό κοινό εστιάζει και στις δηλώσεις του Μπενουά Κερέ. Το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας δήλωσε ότι η ΕΚΤ συζητά την έκδοση νέων πολυετών φθηνών δανείων στις τράπεζες, οι οποίες αντιμετωπίζουν σε ορισμένες χώρες ένα κενό χρηματοδότησης το επόμενο έτος, όταν θα πρέπει να αποπληρώσουν προηγούμενα δάνεια που είχαν πάρει.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ιδιαίτερα οι τράπεζες της Ιταλίας και άλλων νότιων ευρωπαϊκών χωρών θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν προβλήματα χρηματοδότησης, καθώς το πιο πρόσφατο πρόγραμμα στοχευμένων μακροπρόθεσμων δανείων (TLTRO) πλησιάζει στη λήξη του το 2020. Μιλώντας στη Νέα Υόρκη, ο Κερέ είπε ότι ένα νέο TLTRO είναι πιθανό και μπορεί να υπάρχει περιθώριο για αυτό, αλλά θα πρέπει να εξυπηρετεί “έναν σκοπό”, εννοώντας πιθανόν ότι πρέπει να βοηθήσει την ΕΚΤ να επιτύχει τον στόχο της για τον πληθωρισμό και όχι να βοηθήσει απλά τις τράπεζες.

Στις μακροοικονομικές ενημερώσεις της ημέρας, το εμπορικό πλεόνασμα της Ευρωζώνης υποχώρησε αισθητά το 2018 καθώς οι εισαγωγές αυξήθηκαν με ταχύτερο ρυθμό από τις εισαγωγές, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η Eurostat.

Ειδικότερα, το εμπορικό πλεόνασμα της Ευρωζώνης διαμορφώθηκε το 2018 στα €194,2 δισ. από €234,9 δισ. το 2017. Οι εξαγωγές της Ευρωζώνης στον υπόλοιπο κόσμο σημείωσαν αύξηση 3,7% και ανήλθαν σε €2,276 τρισ. ενώ οι εισαγωγές αυξήθηκαν με ταχύτερο ρυθμό 6,2% και διαμορφώθηκαν σε €2,082 τρισ. όπως ανακοίνωσε η ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία.

Στις επιχειρηματικές ανακοινώσεις της ημέρας, κατακόρυφη αύξηση εμφάνισαν τα κέρδη της Royal Bank of Scotland του 2018, με την τράπεζα να ανακοινώνει την καταβολή ειδικού μερίσματος. Ωστόσο προειδοποίησε ότι η αβεβαιότητα για το Brexit θέτει τους μεσοπρόθεσμος στόχους για το κόστος σε κίνδυνο.

Η SAAB ανακοίνωσε υψηλότερα του αναμενόμενου κέρδη δ΄ τριμήνου, ενώ βλέπει βελτιωμένη δραστηριότητα στο πρόγραμμα μαχητικού αεροσκάφους Gripen. Η σουηδική εταιρεία άμυνας τόνισε ότι τα καθαρά κέρδη του τριμήνου αυξήθηκαν στα 982 εκατ. κορόνες (105,8 εκατ. δολάρια) από τις 601 εκατ. κορόνες, σε σχέση με τις προσδοκίες των αναλυτών για 921 εκατ. κορόνες.

Αύξηση κερδών και εσόδων κατέγραψε για το δ΄ τρίμηνο η Allianz SE, με τη γερμανική ασφαλιστική να ανακοινώνει ταυτόχρονα την αύξηση του μερίσματος της και ένα νέο πρόγραμμα αγορών ιδίων μετοχών, όπως μεταδίδουν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία. Ειδικότερα, τα κέρδη του δ΄ τριμήνου ανήλθαν σε 1,70 δισ. ευρώ από 1,43 δισ. ευρώ ένα χρόνο νωρίτερα, όπως ανακοίνωσε η εταιρεία.

Μεγάλη πτώση στα καθαρά της κέρδη ανακοίνωσε η Eni SpA για το δ΄ τρίμηνο του 2018 λόγω κυρίως των έκτακτων στοιχείων που είχε καταγράψει το περυσινό τρίμηνο, ενώ τα έσοδα και τα λειτουργικά κέρδη αυξήθηκαν, όπως μεταδίδουν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία. Ειδικότερα, η ιταλική πετρελαϊκή ανακοίνωσε ότι τα καθαρά κέρδη υποχώρησαν 76% στα 499 εκατ. ευρώ από 2,05 δισ. ευρώ ένα χρόνο νωρίτερα. Το περυσινό τρίμηνο η εταιρεία είχε καταγράψει έκτακτα κέρδη 2,7 δισ. ευρώ από την πώληση μεριδίων σε έργα στην Αίγυπτο και τη Μοζαμβίκη.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης