Ενισχύθηκαν οι ευρωπαϊκές αγορές σήμερα Τετάρτη με τους επενδυτές να εστιάζουν στις ενδείξεις προόδου των εμπορικών διαπραγματεύσεων ΗΠΑ – Κίνας.

O πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε άνοδο 1,01%.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο γερμανικός δείκτης DAX σημείωσε άνοδο 1,7% στις 11.954 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 ενισχύθηκε κατά 0,84% στις 5.468,91 μονάδες και ο δείκτης του Λονδίνου κέρδισε 0,37% στις 7.418,28 μονάδες.

Στον ευρωπαϊκό νότο ο ισπανικός ΙΒΕΧ 35 κινήθηκε ανοδικά κατά 1,33% και ο δείκτης του Μιλάνου, FTSE MIB, κατέγραψε κέρδη 1,08%.

Δημοσίευμα των Financial Times ανέφερε σήμερα ότι σχεδόν όλα τα θέματα στην εμπορική διαμάχη ΗΠΑ – Κίνας επιλύθηκαν στις τελευταίες συνομιλίες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο εμπορικός αντιπρόσωπος των ΗΠΑ, Robert Lighthizer και ο υπουργός Οικονομικών, Steven Mnuchin αναμένεται να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις με τον αντιπρόεδρο της Κίνας, Liu He στην Ουάσινγκτον σε συνέχεια των διαπραγματεύσεων της προηγούμενης εβδομάδας στο Πεκίνο.

Στο μέτωπο του Brexit, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ μιλώντας σήμερα ενώπιον της Ολομέλειας του Ευρωκοινοβουλίου στις Βρυξέλλες δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να αποδεχτεί μια παράταση στο Brexit μέχρι τις 22 Μαΐου εφόσον εγκριθεί η συμφωνία αποχώρησης πριν από τις 12 Απριλίου, δήλωσε Σε συνέχεια των χθεσινών δηλώσεων της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι για έναρξη συζητήσεων με το Εργατικό Κόμμα προκειμένου να καταστεί δυνατή η έγκριση της συμφωνίας αποχώρησης από την ΕΕ, ο Ζ.Κ. Γιούνκερ τόνισε σήμερα ότι η όποια παράταση δοθεί εκ νέου στο Ηνωμένο Βασίλειο δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να ξεπερνά τη 12η Απριλίου, προκειμένου να μην τεθεί εν αμφιβόλω η “καλή διεξαγωγή των ευρωεκλογών και να μην διαταραχθεί η εύρυθμη λειτουργία της ΕΕ”.

Στα μάκρο της ημέρας, τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Markit έδειξαν ότι ο σύνθετος δείκτης PMI για τον κλάδο της μεταποίησης και τις υπηρεσίες υποχώρησε ελαφρώς στις 51,6 μονάδες τον Μάρτιο από 51,9 μονάδες τον προηγούμενο μήνα, ξεπερνώντας πάντως την προκαταρκτική μέτρηση που ήταν στις 51,3 μονάδες.

Τα στοιχεία της Markit έδειξαν ότι η δραστηριότητα στη Γερμανία, τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης, διολίσθησε σε χαμηλό 69 μηνών στις 51,4 μονάδες τον Μάρτιο. Στη Γαλλία, τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία, καταγράφηκε συρρίκνωση της δραστηριότητας, με τον δείκτη να διολισθαίνει και πάλι κάτω από το επίπεδο των 50 μονάδων μετά την οριακή επέκταση του Φεβρουαρίου.

Παράλληλα, τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Eurostat έδειξαν ότι οι λιανικές πωλήσεις σημείωσαν αύξηση 0,4% τον Φεβρουάριο, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών για άνοδο 0,2%.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης