Ενισχύθηκαν σήμερα οι περισσότεροι ευρωπαϊκοί δείκτες με τις ανησυχίες των επενδυτών γύρω από το εμπόριο και την πολιτική αβεβαιότητα να μειώνονται.
Απώλειες κατέγραψε ο ιταλικό δείκτης με τα ιταλικά ομόλογα και τις ιταλικές μετοχές να δέχονται ισχυρές πιέσεις.

Συγκεκριμένα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 ενισχύθηκε 0,35% στις 386,38 μονάδες, κατά 0,47% ενισχύθηκε και ο Euro Stoxx 50.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο γερμανικός δείκτης DAX σημείωσε άνοδο 0,4% στις 12.435,59 μονάδες, ο CAC στο Παρίσι κατέγραψε κέρδη 0,5% στις 5.540,41 μονάδες και ο FTSE στο Λονδίνο ενισχύθηκε 0,45% στις 7.545,44 μονάδες.

Στην περιφέρεια ο ιταλικός FTSE MIB έκλεισε με πτώση 0,62% στις 21.511,07 μονάδες και ο ισπανικός IBEX 35 κέρδισε 0,03% στις 9.527,50 μονάδες.

Ισχυρές πιέσεις δέχτηκαν σήμερα οι ιταλικές μετοχές, και κυρίως οι τράπεζες, εν μέσω ανησυχιών για την παρουσίαση του προϋπολογισμού από την ιταλική κυβέρνηση.
Τα δύο κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού φέρονται να έχουν διαφωνίες με τον υπουργό Οικονομικών της Ιταλίας, σύμφωνα με την Corriere della Sera.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Ε.Ε. επιθυμεί η Ιταλία να διατηρήσει το έλλειμμά της κάτω από το 2%, αλλά η ιταλική εφημερίδα γράφει πως ο κυβερνητικός συνασπισμός πιέζει ώστε ο στόχος να ανέβει στο 2,4%.
Υπάρχουν επίσης ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες ότι ο Ιταλός ΥΠΟΙΚ απειλεί να παραιτηθεί. Σε αυτό το κλίμα, έντονα ανοδικά κινήθηκαν οι αποδόσεις στα ιταλικά ομόλογα.

Παράλληλα συνεχίζονται οι εμπορικές διενέξεις των ΗΠΑ με άλλες μεγάλες οικονομίες. Στις τελευταίες εξελίξεις στο ανοιχτό μέτωπο με το Πεκίνο, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ κατηγόρησε την Κίνα ότι προσπαθεί να αναμειχθεί στις επερχόμενες ενδιάμεσες αμερικανικές εκλογές τον Νοέμβριο.

Υποστήριξε συγκεκριμένα ότι η Κίνα δεν θέλει το Ρεπουμπλικανικό κόμμα να πάει καλά σε αυτές, λόγω της πρόσφατης διαμάχης με την κυβέρνησή του για τα ζητήματα του εμπορίου. Το Πεκίνο ωστόσο απάντησε πως δεν “εισβάλλει” στις εσωτερικές υποθέσεις καμιάς χώρας.

Στα ραντάρ των επενδυτών εξακολουθούν παράλληλα να βρίσκονται οι εξελίξεις γύρω από το Brexit.
click here

Στα μάκρο της ημέρας, επιδείνωση του οικονομικού κλίματος στην Ευρωζώνη και την Ε.Ε. εν μέσω της αυξημένης έντασης στις εμπορικές σχέσεις με τις ΗΠΑ καταγράφει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην έρευνα της για τον Σεπτέμβριο.

Ειδικότερα, ο δείκτης Οικονομικού Κλίματος (ESI) υποχώρησε στις 110,9 μονάδες το Σεπτέμβριο στην Ευρωζώνη από 111,6 μονάδες τον προηγούμενο μήνα, ενώ στην Ε.Ε. διολίσθησε στις 111,3 μονάδες από 112,2 μονάδες.

Στο 3,5% υποχώρησε τον Αύγουστο ο ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης του δείκτη κυκλοφορίας χρήματος Μ3 στην Ευρωζώνη από 4,0% τον Ιούλιο, όπως ανακοίνωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση της WSJ τοποθετούσαν τον δείκτη στο 3,8%. Παράλληλα, ο μέσος όρος του δείκτη για τους τρεις μήνες μέχρι τον Αύγουστο διαμορφώθηκε στο 4,0%.

Η ΕΚΤ ανακοίνωσε παράλληλα ότι ο ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης των δανείων προς τα νοικοκυριά διαμορφώθηκε στο 3,1% τον Αύγουστο από 3% τον Ιούλιο, ενώ ο ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης των δανείων προς επιχειρήσεις εκτός του χρηματοοικονομικού τομέα, αυξήθηκε στο 4,2% τον Αύγουστο από 4% τον Ιούλιο.

Στις επιχειρηματικές εξελίξεις της ημέρας, πτώση 19% κατέγραψαν τα καθαρά κέρδη της H&M στο γ΄ τρίμηνο, καθώς η εταιρεία ρούχων συνεχίζει να επενδύει σε μεγάλο βαθμό στην επέκταση των online δραστηριοτήτων και να εφαρμόζει ένα νέο σύστημα logistics.

Ωστόσο, η εταιρεία επαναβεβαίωσε ότι οι προσπάθειες ανάκαμψης αρχίζουν να αποδίδουν. Η εταιρεία εμφάνισε καθαρά κέρδη 3,1 δισ. κορόνων (352 εκατ. δολαρίων) για το τρίμηνο μέχρι τις 31 Αυγούστου, σε σχέση με τις 3,84 δισ. κορόνες πριν από ένα χρόνο.
Οι αναλυτές ανέμεναν κέρδη 3,2 δισ. κορόνων.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης