Με κέρδη, αλλά χαμηλότερα από τα υψηλά που είχαν καταγράψει κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, έκλεισαν οι ευρωαγορές, αφότου η βρετανική Βουλή απέρριψε για τρίτη φορά τη συμφωνία της Βρετανίδας πρωθυπουργού Τερέζα Μέι για την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ε.Ε.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε με άνοδο 0,60% στις 379,09 μονάδες. Στην εβδομάδα, ο δείκτης των ευρωπαϊκών blue chip, κατέγραψε κέρδη 0,78%. Στη Φρανκφούρτη DAX ενίσχυθηκε 0,86% στις 11,526.04 μονάδες, ο CAC στο Παρίσι σημείωσε άνοδο 1,02% στις 5.350,53 μονάδες και ο FTSE στο Λονδίνο κατέγραψε κέρδη 0,62% στις 7.279,19 μονάδες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Συμφωνία Αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση απορρίφθηκε από 344 βουλευτές έναντι 286 που την υπερψήφισαν (διαφορά 58 ψήφων). Επρόκειτο για την τελευταία προσπάθεια της πρωθυπουργού και ηγέτιδας του Συντηρητικού Κόμματος Τερέζα Μέι να πείσει τους βουλευτές, ακόμη και τους κυβερνητικούς, να στηρίξουν τη συμφωνία, προκειμένου το ΗΒ να εξέλθει της ΕΕ στις 22 Μαΐου, μία ημέρα πριν ανοίξουν στην Ευρώπη οι κάλπες για τις ευρωεκλογές.
inRead Advertisement by VIDADS since 2011

Πλέον, το Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει να υποδείξει στην ΕΕ μέχρι τις 12 Απριλίου τι προτίθεται να πράξει, δηλαδή εάν θα αποχωρήσει χωρίς συμφωνία από την Ένωση ή θα αιτηθεί νέα, μακρά αναβολή του Brexit, γεγονός που θα σημάνει και τη συμμετοχή της Βρετανίας στις ευρωεκλογές.

Οι επενδυτές έστρεψαν παράλληλα το βλέμμα τους στις εμπορικές διαπραγματεύσεις ΗΠΑ – Κίνας. Ο πρωθυπουργός της Κίνας Λι Κετσιάνγκ δεσμεύτηκε την Πέμπτη ότι το Πεκίνο θα ανοίξει περαιτέρω τις κινεζικές αγορές σε ξένες τράπεζες και ασφαλιστικές εταιρείες, σήμερα ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Στίβεν Μνούτσιν δήλωσε ότι είχε ένα «παραγωγικό δείπνο εργασίας» με την κινεζική αντιπροσωπεία το βράδυ της Πέμπτης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε επίπεδο εταιρειών, η μετοχή της H&M έκανε άλμα 9,56%, αφότου ανακοίνωσε μικρότερη του αναμενομένου πτώση στα κέρδη προ φόρων για το α’ τρίμηνο.

Στα μάκρο της ημέρας, οι λιανικές πωλήσεις στη Γερμανία αυξήθηκαν περισσότερο απ’ ό,τι αναμενόταν τον Φεβρουάριο. Την ίδια ώρα, η βρετανική οικονομία αναπτύχθηκε με ρυθμό 1,4% το 2018. Πρόκειται για τον μικρότερο ρυθμό ανάπτυξης από το 2012.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης