Έντονα ανοδικά κινήθηκαν την Δευτέρα οι ευρωπαϊκές αγορές με τους επενδυτές να χαιρετίζουν τα αποτελέσματα των διαβουλεύσεων των ηγετών των ΗΠΑ και της Κίνας το σαββατοκύριακο που οδήγησαν σε μια προσωρινή παύση των “εχθροπραξιών”.

Η συμφωνία του Ντόναλντ Τραμπ και του Σι Τζινπινγκ στο περιθώριο της συνόδου της G-20 στην Αργεντινή να κάνουν ανακωχή 90 ημερών στον εμπορικό πόλεμο Κίνας – ΗΠΑ επανέφερε την αισιοδοξία στις παγκόσμιες αγορές οδηγώντας σε ράλι τους δείκτες σε Ασία, Ευρώπη και ΗΠΑ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ειδικότερα, αποφασίστηκε η αναστολή της αύξησης των δασμών στο 25% από 10% από τον Ιανουάριο σε κινεζικά αγαθά αξίας 200 δισ. δολ. Οι δύο πλευρές θα συνεχίσουν παράλληλα τις διαπραγματεύσεις σε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε επίσης ότι η Κίνα συμφώνησε να “μειώσει και να άρει” τους δασμούς σε αμερικανικά αυτοκίνητα που εισάγει. “Η Κίνα συμφώνησε να μειώσει και να άρει τους δασμούς στα αυτοκίνητα που εισάγονται στην Κίνα από τις ΗΠΑ. Αυτή τη στιγμή οι δασμοί φθάνουν στο 40%”, ανέφερε ο Αμερικανός πρόεδρος σε ανάρτηση του στο Twitter.

Στο ταμπλό, ο Euro Stoxx 600 κέρδισε 1% κλείνοντας στις 361,18 μονάδες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο γερμανικός DAX σημείωσε άνοδο 1,85% στις 11.465,46 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 ενισχύθηκε σε ποσοστό 1% στις 5.053,98 μονάδες, ενώ ο FTSE 100 κέρδισε 1,2% στις 7.062,41 μονάδες.

Στην περιφέρεια ο ιταλικός FTSE MIB σημείωσε άλμα 2,3%, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 κέρδισε 1,1%.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης