Η απουσία σοβαρής εξέλιξης σε εμπορικό πόλεμο και Brexit και ένας συνδυασμός απογοητευτικών εταιρικών αποτελεσμάτων, είχε σαν αποτέλεσμα να μην παρουσιάσουν μία ομοιόμορφη εικόνα τα χρηματιστήρια.

Τα αποτελέσματα της Alphabet μητρική της Google για το γ΄ τρίμηνο του 2019 που ήταν κατώτερα των προσδοκιών, επέφερε μεγάλη πίεση στον τεχνολογικό κλάδο σε ολόκληρο τον κόσμο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στη Wall Street ο S&P 500 σημείωσε ενδοσυνεδριακά νέο ιστορικό υψηλό και ο Dow Jones έφθασε 1% χαμηλότερα από το δικό του ιστορικό υψηλό, σε αντίθεση με τον τεχνολογικό Nasdaq που κατέγραφε απώλειες.

Στην Ευρώπη ο πανευρωπαϊκός δείκτης έκλεισε 0,20% χαμηλότερα, δεχόμενος βαρύτατο χτύπημα από τον κλάδο των τηλεπικοινωνιών που απώλεσε 1,71%.

Στο επίκεντρο για τον λάθος λόγο βρέθηκε ο ενεργειακός κλάδος μετά τη βουτιά σχεδόν 40% των κερδών της BP για το γ΄ τρίμηνο του 2019, ωστόσο οι απώλειές του ήταν μικρότερες της τάξεως του 0,91%.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η μετοχή της BP διέγραψε 3,80%, ενώ βύθιση 7,44% έκανε η μετοχή της εταιρείας Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας Orsted, μετά την υποβάθμιση των εκτιμήσεών της για την οικονομική της πορεία, αλλά και την ανακοίνωση ενός προγράμματος περικοπών.

Οριακές απώλειες 0,02% και 0,07% σημείωσαν Φρανκφούρτη και Μιλάνο, 0,34% χαμηλότερα έκλεισε το Λονδίνο, ενώ το Παρίσι ήταν το μοναδικό από τα κυριότερα χρηματιστήρια που παρουσίασε κέρδη (0,17%).

Στην Ασία δεν διατηρήθηκε η θετική εικόνα από τη συνεδρίαση της Δευτέρας στα χρηματιστήρια, με τους επενδυτές να δείχνουν μία διστακτικότητα παρά το γεγονός ότι είχαν προηγηθεί τα ιστορικά ρεκόρ στη Wall Street.

Από το αρνητικό κλίμα διέφυγε το χρηματιστήριο του Τόκιο καταγράφοντας κέρδη 0,47%, 2 ημέρες πριν από τη συνεδρίαση της Κεντρικής Τράπεζας της Ιαπωνίας, η οποία αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον αναφορικά με τη νομισματική πολιτική που θα ακολουθήσει.

Αντίθετα οι προειδοποιήσεις της ηγέτιδας του Χονγκ Κονγκ Κάρι Λαμ ότι η ανάπτυξη της χώρας θα επιβαρυνθεί από τις πολιτικές αναταραχές επηρέασαν τα χρηματιστήρια σε Χονγκ Κονγκ και Σανγκάη (απώλειες 0,87% και 0,39% αντίστοιχα).

Με πληροφορίες από Ναυτεμπορική

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης