Κλονίζει την Wall Street η σύλληψη στελέχους της Huawei

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 6 Δεκεμβρίου 2018, 17:11
Κλονίζει την Wall Street η σύλληψη στελέχους της Huawei
Μεγάλες απώλειες καταγράφουν οι αμερικανικοί δείκτες την Πέμπτη καθώς η σύλληψη της οικονομικής διευθύντριας του κινεζικού κολοσσού Huawei στον Καναδά αναζωπύρωσε τις ανησυχίες για τη δυνατότητα των ΗΠΑ και της Κίνας να επιλύσουν τις μακροχρόνιες διαφωνίες τους για το εμπόριο και τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας.

O Dow Jones χάνει 428 μονάδες ή 1,71% στις 24.595 μονάδες, ο S&P 500 υποχωρεί κατά 43,18 μονάδες ή κατά 1,6% στις 2.656 μονάδες, ενώ ο Nasdaq σημειώνει πτώση 112,90 μονάδων ή 1,61% στις 7.042 μονάδες.

Οι επενδυτές θορυβήθηκαν με την είδηση της σύλληψης της οικονομικής διευθύντριας της Huawei Technologies, Meng Wanzhou, για πιθανή έκδοση στις ΗΠΑ, με την κατηγορία ότι παραβίασε τις κυρώσεις κατά του Ιράν.

Της σύλληψης, που πραγματοποιήθηκε την 1η Δεκεμβρίου, αλλά έγινε γνωστή σήμερα, είχαν προηγηθεί αρκετά βήματα από πλευράς ΗΠΑ προκειμένου να περιορίσουν τον κινεζικό τεχνολογικό κολοσσό, ενώ είχαν κάνει και προσπάθειες να πείσουν διεθνείς συμμάχους τους να κάνουν ίδιο.

Οργισμένη ήταν η αντίδραση των κινεζικών αρχών, με τον εκπρόσωπο της κινεζικής πρεσβείας στον Καναδά να απαιτεί την απελευθέρωση του στελέχους της Huawei.

«Μετά από αίτημα των ΗΠΑ, η καναδική πλευρά συνέλαβε έναν Κινέζο πολίτη που δεν παραβίασε κανέναν αμερικανικό ή καναδικό νόμο» ανέφερε σε δήλωσή του που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της πρεσβείας. Η ίδια η Huawei ανακοίνωσε πως «δεν γνωρίζει τίποτα για κάποιο σφάλμα της κ. Μενγκ».

Οι επενδυτές έχουν παράλληλα τα βλέμματά τους στραμμένα στη συνεδρίαση του ΟΠΕΚ στη Βιέννη, ενώ οι τιμές του πετρελαίου άρχισαν ξανά να υποχωρούν αφότου ο Σαουδάραβας υπουργός Ενέργειας πρότεινε μια μικρότερη από την αναμενόμενη μείωση στην παραγωγή, προσθέτοντας πως το καρτέλ δεν έχει ακόμη συμφωνήσει σε οποιεσδήποτε μειώσεις.

Η πρόσφατη πτώση των τιμών του "μαύρου χρυσού" κατά 30% από το υψηλό που είχαν καταγράψει τον Οκτώβριο, μεταφράστηκε από ορισμένους επενδυτές σαν σημάδι για επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης.

Μακροοικονομικά μεγέθη

Στα μάκρο της ημέρας, σε υψηλό δεκαετίας διαμορφώθηκε τον Οκτώβριο το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ, με την αύξηση των εισαγωγών να συνδυάζεται με πτώση των εξαγωγών των αμερικανικών προϊόντων.

Το έλλειμμα σημείωσε αύξηση της τάξης του 1,7% σε σχέση με τον Σεπτέμβριο, στο εποχιακά προσαρμοσμένο επίπεδο των 55,5 δισ. δολαρίων τον Οκτώβριο, σύμφωνα με το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ. Πρόκειται για το μεγαλύτερο έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου από τον Οκτώβριο του 2008.

Παράλληλα, υποχώρησαν οι αιτήσεις παροχής επιδόματος ανεργίας στις ΗΠΑ την προηγούμενη εβδομάδα, υποδεικνύοντας μια σφιχτή αγορά εργασίας.

Συγκεκριμένα, τα επιδόματα ανεργίας υποχώρησαν κατά 4.000 στις 231.000 στη διάρκεια της εβδομάδας μέχρι την 1η Δεκεμβρίου.

Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν στη δημοσκόπηση της The Wall Street Journal, ανέμεναν 224.000 νέα επιδόματα.

Επίσης, ο αμερικανικός ιδιωτικός τομέας πρόσθεσε άλλες 179.000 θέσεις εργασίας τον Νοέμβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το ADP Research Institute. Τα στοιχεία δεν κατάφεραν να επιβεβαιώσουν τις εκτιμήσεις των αναλυτών που έκαναν λόγο για 190.000 θέσεις εργασίας.

Σε ό,τι αφορά την παραγωγικότητα, σύμφωνα με τα αναθεωρημένα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα, αυξήθηκε με ταχύτερο ρυθμό απ’ ό,τι είχε αρχικά εκτιμηθεί. Ειδικότερα, η παραγωγικότητα αυξήθηκε με ετήσιο ρυθμό 2,3% σε προσαρμοσμένη βάση το γ΄ τρίμηνο από το προηγούμενο τρίμηνο, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ. Η αρχική εκτίμηση ήταν για αύξηση 2,2%.

Επιχειρήσεις

Η μετοχή της Apple επιδίδεται σε αρνητικό ράλι 3,41% επηρεασμένη από τη σύλληψη του στελέχους της Huawei που ανανέωσε τις ανησυχίες για τις εμπορικές εντάσεις ΗΠΑ-Κίνας.

Η μετοχή "λαβώθηκε" κι από τη μείωση της τιμής-στόχο από αναλυτή της Rosenblatt, στα 165 δολάρια από 200 δολάρια προηγουμένως, ο οποίος προέβλεψε ότι η εταιρεία θα παράγει και θα αποστείλει περίπου 39 εκατομμύρια iPhone το τρίμηνο έως το Μάρτιο.

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 6 Δεκεμβρίου 2018, 17:17