Ανοδικά κινούνται οι δείκτες της Wall Street, αν και οπισθοχώρησαν από τα υψηλά ημέρας στα οποία ο S&P 500 ξεπέρασε ενδοσυνεδριακά για πρώτη φορά στην ιστορία του το ορόσημο των 3000 μονάδων.

Το αμερικανικό χρηματιστήριο καλωσορίζει τις δηλώσεις του Προέδρου της Fed Jerome Powell ο οποίος “έστρωσε το δρόμο” για μια μείωση των επιτοκίων στην επόμενη συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής της Fed προκειμένου να δοθεί ώθηση στην υποτονική ανάπτυξη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αυτή την ώρα, ο Dow Jones σημειώνει άνοδο 0,35% ή 93 μονάδων στις 26.876 μονάδες. Ο S&P 500 καταγράφει κέρδη 0,48% ή 14 μονάδων στις 2.993 μονάδες. Ο τεχνολογικός Nasdaq ενισχύεται κατά 0,68% ή κατά 55 μονάδες στις 8.196 μονάδες.

Στα υψηλά ημέρας, ο Dow Jones βρέθηκε να ενισχύεται κατά 199 μονάδες, ενώ ο S&P 500 κατέγραφε άνοδο 22 μονάδες στις 3.002,89 μονάδες. Ο Nasdaq κέρδιζε 86 μονάδες.

Στην ομιλία του ενώπιον του Κογκρέσου, η οποία δόθηκε νωρίτερα στη δημοσιότητα, ο επικεφαλής της Fed ανέφερε ότι το οικονομικό outlook δεν έχει βελτιωθεί. Υπενθυμίζεται ότι όταν οι αξιωματούχοι της Fed είχαν συμφωνήσει να διατηρήσουν σταθερά τα επιτόκια τον προηγούμενο μήνα, ο Powell είχε αφήσει να εννοηθεί ότι ενδεχομένως να ακολουθούσε προσεχώς μια μείωση των επιτοκίων εάν δεν βελτιώνονταν οι οικονομικές προοπτικές που επισκιάζονταν από την αβεβαιότητα για την εμπορική πολιτική και την αποδυνάμωση της παγκόσμιας ανάπτυξης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στις σημερινές του δηλώσεις ο Powell παραδέχτηκε ότι το οικονομικό outlook δεν έχει βελτιωθεί τις τελευταίες εβδομάδες και “φαίνεται πως η αβεβαιότητα γύρω από τις εμπορικές εντάσεις και οι ανησυχίες για την παγκόσμια οικονομία εξακολουθούν να επιβαρύνουν τις οικονομικές προοπτικές των ΗΠΑ”.

Σύμφωνα με τον κεντρικό τραπεζίτη, παρά το γεγονός ότι το βασικό σενάριο της Fed προβλέπει ότι η οικονομική ανάπτυξη θα παραμείνει σταθερή, η αγορά εργασίας θα παραμείνει ισχυρή και ο πληθωρισμός θα ανακάμψει με τον καιρό προς τον στόχο του 2%, οι αβεβαιότητες γύρω από το outlook έχουν αυξηθεί τους τελευταίους μήνες.

Σημείωσε, μάλιστα, ότι το οικονομικό momentum δείχνει να έχει επιβραδυνθεί σε μερικές μεγάλες ξένες οικονομίες και αυτή η αδυναμία θα μπορούσε να επηρεάσει την αμερικανική οικονομία.

Πάντως, τα futures του επιτοκίου των ομοσπονδιακών κεφαλαίων, τα οποία χρησιμοποιούν οι επενδυτές για να ποντάρουν στην πολιτική της κεντρικής τράπεζας, δείχνουν 20% πιθανότητα 20% η Fed θα μειώσει τα επιτόκια κατά μισή ποσοστιαία μονάδα στις 31 Ιουλίου έναντι πιθανότητας 3,3% χθες.

Η πιθανότητα μείωσης των επιτοκίων κατά 0,25% είναι 79%.

Επιχειρήσεις

Η μετοχή της MSC Industrial Direct καταγράφει απώλειες 4% μετά τα χαμηλότερα των εκτιμήσεων κέρδη και έσοδα γ’ τριμήνου χρήσης.

Μεγαλύτερη βουτιά, της τάξης του 12%, κάνει η μετοχή της Levi Strauss η οποία ανακοίνωσε μείωση κερδών για το β’ τρίμηνο που δεν ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Αντίθετα, ανοδικά κατά 2,7%, κινείται η μετοχή της Tesla, στον απόηχο δημοσιεύματος που θέλει την εταιρεία να σχεδιάζει να αυξήσει την παραγωγική της ικανότητα στο εργοστάσιο του Fremont στην Καλιφόρνια.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης