Θετικές τάσεις επικράτησαν στα ταμπλό των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων που βρήκαν στήριξη στα ενθαρρυντικά μηνύματα που αποστέλλουν για την οικονομία των ΗΠΑ τα τελευταία μάκρο για την αγορά εργασίας.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 ενισχύθηκε κατά 0,43% στις 378,24 μονάδες, ενώ σε επίπεδα εβδομάδας, ο δείκτης γνώρισε “άλμα” 3,1%.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στους επιμέρους ευρωπαϊκούς δείκτες, ο βρετανικός FTSE 100 σημείωσε άνοδο 0,32%, ενώ ο γαλλικός CAC 40 κατέγραψε κέρδη 0,39% και ο γερμανικός DAX υποχώρησε κατά 0,07%.

Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB κέρδισε 0,06%, ο ισπανικός IBEX 35 διαμορφώθηκε 0,41% υψηλότερα και ο πορτογαλικός PSI 20 γνώρισε άνοδο 0,53%.

Πάντως, ενώ στη πλειονότητά τους οι κλάδοι στην Ευρώπη κινήθηκαν ανοδικά, οι αυτοκινητοβιομηχανίες δέχθηκαν πιέσεις, εν μέσω των ανησυχιών για παγκόσμιο εμπορικό πόλεμο, υποχωρώντας κατά 0,14%.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εντούτοις, η αγορά χθες αντέδρασε θετικά στην απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να εξαιρέσει το Μεξικό και τον Καναδά από το σχέδιο δασμών. Πρόκειται για τα μέτρα που ο Αμερικανός πρόεδρος προανήγγειλε την προηγούμενη εβδομάδα, για την επιβολή δασμών στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου, και τα οποία έθεσε και επίσημα σε εφαρμογή, υπογράφοντας το σχετικό διάταγμα.

Εν τω μεταξύ, από το αμερικανικό “μέτωπο”, τα στοιχεία που ήλθαν σήμερα στη δημοσιότητα, έδειξαν ότι τον Φεβρουάριο δημιουργήθηκαν 313.000 νέες θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ, ήτοι ο μεγαλύτερος αριθμός από τα μέσα του 2016 και υψηλότερα από τις εκτιμήσεις των οικονομολόγων.

Παράλληλα, το ποσοστό της ανεργίας παρέμεινε για πέμπτο συνεχόμενο μήνα στο 4,1% που αποτελεί το χαμηλότερο ποσοστό από τον Δεκέμβριο του 2000.

Τα στοιχεία αντανακλούν τις ισχυρές συνθήκες που επικρατούν στην απασχόληση των ΗΠΑ, αντισταθμίζοντας τις ανησυχίες που είχε πυροδοτήσει, το τελευταίο διάστημα, το ενδεχόμενο μεγαλύτερης της αναμενόμενης ενίσχυση του πληθωρισμού που θα μπορούσε να ασκήσει πιέσεις στην Federal Reserve για ταχύτερη αύξηση των επιτοκίων.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης