Αισθητά χαμηλότερα κινούνται οι βασικοί δείκτες της Wall Street την πρώτη ημέρα συναλλαγών του νέου έτους, εν μέσω αυξανόμενων ανησυχιών για την επιβράδυνση της οικονομίας της Κίνας, η οποία θα μπορούσε να εξαπλωθεί διεθνώς.

Ειδικότερα, ο Dow Jones υποχωρεί κατά 358,80 μονάδες η σε ποσοστό 1,55% στις 22.967,70 μονάδες, ο ευρύτερος S&P 500 χάνει 33,85 μονάδες ή 1,32% και κινείται στις 2.472,27 μονάδες, ενώ ο Nasdaq σημειώνει απώλειες άνω των 100 μονάδων (109,53) ή 1,66% και βρίσκεται στις 6.528,58 μονάδες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το επενδυτικό κλίμα επιβάρυνε σημαντικά η απρόσμενη συρρίκνωση του μεταποιητικού τομέα στην Κίνα τον Δεκέμβριο εξαιτίας της χαμηλότερης ζήτησης, όπως αποτυπώθηκε στα στοιχεία της Caixin και της Markit που δημοσιοποιήθηκαν σήμερα.

Συγκεκριμένα, ο μεταποιητικός δείκτης PMI διαμορφώθηκε στις 49,7 μονάδες τον Δεκέμβριο από τις 50,2 μονάδες το Νοέμβριο. Πρόκειται για την πρώτη φορά από τον Μάιο του 2017 που ο δείκτης υποχωρεί από τις 50 μονάδες.

Ο υποδείκτης για τις νέες παραγγελίες διαμορφώθηκε χαμηλότερα των 50 μονάδων για πρώτη φορά από τον Ιούνιο του 2016, αντανακλώντας την εξασθένιση της ζήτησης στον κλάδο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο δείκτης για τις νέες παραγγελίες για εξαγωγές αυξήθηκε οριακά τον Δεκέμβριο, αλλά παρέμεινε σε υφεσιακό έδαφος.

«Σε γενικές γραμμές, ο μεταποιητικός τομέας της Κίνας βρέθηκε αντιμέτωπος με την αποδυνάμωση της εγχώριας ζήτησης και την υποτονική ζήτηση από το εξωτερικό τον Δεκέμβριο», ανέφερε οικονομολόγος της CEBM Group. Ο ίδιος πρόσθεσε μάλιστα πως η κινεζική οικονομία αναμένεται να βρεθεί υπό μεγάλη πτωτική πίεση.

Οι επενδυτές εξακολουθούν παράλληλα να παρακολουθούν τις εξελίξεις στο μέτωπο της εμπορικής διένεξης Πεκίνου – Ουάσινγκτον. Οι New York Times μετέδωσαν πως ο αντιπρόσωπος των ΗΠΑ για εμπορικά ζητήματα Robert Lighthizer είπε σε συνεργάτες του ότι θέλει να αποτρέψει τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ από το να δεχτεί “κούφιες υποσχέσεις” από την Κίνα.

Επίσης, σύμφωνα με την εφημερίδα, ο Lighthizer προειδοποίησε τον Τραμπ ότι μπορεί να χρειαστούν επιπλέον δασμοί προκειμένου το Πεκίνο να προβεί σε ουσιαστικές παραχωρήσεις. Σημειώνεται ότι οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου διεξάγουν αυτήν την περίοδο διαπραγματεύσεις για μια εμπορικό συμφωνία, μετά την “ανταλλαγή” δασμών σε προϊόντα αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Στις επιχειρηματίες ειδήσεις, οι μετοχές της Tesla “βυθίζονται” κατά 9,32% καθώς η αύξηση των νέων παραδόσεων ηλεκτρικών αυτοκινήτων διέψευσε τις προσδοκίες των αναλυτών. Ειδικότερα, η εταιρεία ανακοίνωσε ότι σε ετήσια βάση οι παραδόσεις αυξήθηκαν κατά 90.700 παραδόσεις, ενώ σύμφωνα με δημοσκόπηση της FactSet η αγορά ανέμενε ο αριθμός να διαμορφωθεί στις 92.000 παραδόσεις.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης