Με διευρυμένες απώλειες έκλεισαν την εβδομάδα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, μετά την ανακοίνωση – την Πέμπτη το βράδυ – της πρόθεσης του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ να “πλήξει” με δασμούς ύψους 10% κινεζικά εισαγόμενα αγαθά συνολικής αξίας 300 δισ. δολ. (σε ετήσια βάση) από την 1η Σεπτεμβρίου.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε απώλειες 2,46%, κλείνοντας στις 378,15 μονάδες, ενώ ο Eurostoxx 50 πραγματοποίησε “βουτιά” 3,22%, στις 3.377,75.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο γερμανικός DAX “βυθίστηκε” κατά 3,04%, στις 11.880 μονάδες, με τον γαλλικό CAC να κινείται ακόμη αρνητικότερα, στο -3,57%, κλείνοντας στις 5.359 μονάδες. Ο βρετανικός FTSE 100 σημείωσε πτώση 2,36%, στις 7.405,60 μονάδες.

Ο ιταλικός FTSE MIB σημείωσε πτώση 2,36%, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 “έχασε” 1,62%.

Οι κλάδοι βασικών πόρων και της αυτοκινητοβιομηχανίας ηγήθηκαν των απωλειών, με 4,6% και 3,4% αντίστοιχα, ενώ όλοι οι κλάδοι βρέθηκαν στο “κόκκινο”. Ο κλάδος της τεχνολογίας σημείωσε επίσης μεγάλες απώλειες (-3,6%).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι επενδυτές επιστρέφουν σε περιουσιακά στοιχεία – “ασφαλή καταφύγια” μετά την “ανατίναξη”, από πλευράς Τραμπ, της “εμπορική εκεχειρίας” μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του πλανήτη, οι οποίες βρίσκονται εν μέσω διαπραγματεύσεων για την επίτευξη συμφωνίας που θα ρυθμίζει τις μεταξύ τους εμπορικές σχέσεις.

Ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Χούα Τσιούνγκ απάντησε την Παρασκευή στον Αμερικανό πρόεδρο, σημειώνοντας ότι το Πεκίνο θα αναγκαστεί να λάβει αντίμετρα εάν οι ΗΠΑ όντως προχωρήσουν στην επιβολή νέων δασμών σε κινεζικά αγαθά και προϊόντα.

Πίσω στην Ευρώπη, ο νέος πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον υπέστη πλήγμα νωρίτερα εντός της ημέρας, καθώς οι κυβερνώντες κεντροδεξιοί Συντηρητικοί έχασαν μία έδρα στο βρετανικό κοινοβούλιο σε εμβόλιμες εκλογές σε εκλογική περιφέρεια της Ουαλίας από τους κεντρώους και φιλοευρωπαίους Φιλελεύθερους Δημοκράτες.

Η απώλεια μειώνει την πλειοψηφία της κυβέρνησης Τζόνσον στο κοινοβούλιο σε μόλις έναν βουλευτή, μπροστά στην αναμενόμενη μάχη για έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση με ή χωρίς συμφωνία εξόδου στις 31 Οκτωβρίου, όπως επιθυμεί ο νέος πρωθυπουργός.

Οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ βρίσκονται σε διαδικασία ψηφοφορίας για την υποψηφιότητά που θα παρουσιάσουν για την αντικατάσταση της Κριστίν Λαγκάρντ στην ηγεσία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), η οποία αναμένεται να ανακοινωθεί εντός της ημέρας.

Στο πεδίο της ανακοίνωσης εταιρικών αποτελεσμάτων, η περίοδος των οποίων βαίνει προς το τέλος της, ο βρετανικός τραπεζικός κολοσσός Royal Bank of Scotland (RBS) ανακοίνωσε μέρισμα ύψους 1,7 δισ. λιρών (2,06 δισ. δολ.), καθώς ανακοίνωσε καθαρά κέρδη για το β’ τρίμηνο της τάξης των 1,3 δισ. λιρών (1,57 δισ. δολ.). Η μετοχή της τράπεζας σημείωσε πτώση 6,2%.

Η γαλλική τράπεζα Credit Agricole ανακοίνωσε ότι τα κέρδη της μειώθηκαν κατά 15% στα 1,22 δισ. ευρώ λόγω της αδύναμης απόδοσης του κλάδου της εταιρικής και επενδυτικής τραπεζικής, με αποτέλεσμα η μετοχή της να υποχωρήσει κατά 4,3%.

Η Allianz ανακοίνωσε αύξηση 13,5% στα καθαρά κέρδη του β’ τριμήνου το προηγούμενο έτος, φθάνοντας τα 2,265 δισ. ευρώ. Ο γερμανικός προμηθευτής χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών είδε τις μετοχές της να υποχωρούν κατά περίπου 3%.

Ο προμηθευτής εξαρτημάτων αυτοκινήτων Valeo και η Faurecia βρέθηκαν στο κάτω μέρος του Stoxx 600, ενώ στην άλλη άκρη του ευρωπαϊκού δείκτη blue chip, ο Αυστριακός όμιλος μηχανολογικού εξοπλισμού Andritz σημείωσε άνοδο 5,9%, μετά την ανακοίνωση ισχυρών παραγγελιών και ταμειακών ροών το β’ τρίμηνο.

Η μητρική της British Airways, IAG, είδε επίσης ισχυρή άνοδο της μετοχής της (+8,4%), μετά την αναφορά καλύτερων των αναμενομένων κερδών.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης