Με πτώση άνοιξε η Wall Street μετά την τετραήμερη άνοδο

Με πτώση άνοιξε η Wall Street μετά την τετραήμερη άνοδο
Πτωτικά κινούνται οι δείκτες στη Wall Street καθώς οι επενδυτές εμφανίζονται επιφυλακτικοί μετά και τα απογοητευτικά μάκρο που ανακοινώθηκαν στην Κίνα και την ίδια ώρα που παραμένει το πολιτικό αδιέξοδο στην Ουάσιγκτον μεταξύ Τραμπ και Δημοκρατικών.

Συγκεκριμένα ο βιομηχανικός δείκτης Dow σημειώνει πτώση 132 μονάδων ή 0,56% στις 23.746 μονάδες. Ο S&P 500 καταγράφει απώλειες 0,66% στις 2.568 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq χάνει 0,78% στις 6.902 μονάδες.

Πιέσεις δέχονται σήμερα οι μετοχές του κλάδου της λιανικής και των αεροπορικών εταιριών μετά τις απογοητευτικές πωλήσεις κατά τη διάρκεια των διακοπών που ανακοίνωσε η Macy και την υποβάθμιση του guidance της American Airlines.

Οι μετοχές της Macy κάνουν "βουτιά" 15% μετά την ανακοίνωση πως η αλυσίδα πολυκαταστημάτων περιέκοψε τις εκτιμήσεις της για τα κέρδη, τις πωλήσεις και το μεικτό περιθώριο, λόγω της μείωσης των πωλήσεων στα τέλη Δεκεμβρίου. Πτωτικά κινούνται επίσης οι μετοχές της Kohl’s κατά 8,9% και της Nordstrom κατά 7,8%.

H American Airlines σημείωσε επίσης πτώση κατά 9% μετά την υποβάθμιση των εκτιμήσεων για τα έσοδα του τέταρτου τριμήνου. Οι μετοχές των Delta Air Lines, JetBlue Airways και Southwest Airlines σημειώνουν επίσης πτώση 3%.

Σχετικά με τις εμπορικές συνομιλίες ΗΠΑ-Κίνας, οι οποίες ολοκληρώθηκαν χθες στο Πεκίνο, η κινεζική κυβέρνηση έκανε λόγο για «εκτεταμένες, εις βάθος και λεπτομερείς» συζητήσεις οι οποίες έθεσαν τα θεμέλια για την επίλυση της διαμάχης.

Την αισιοδοξία αυτή διαδέχεται σήμερα η επιφυλακτικότητα μετά τα στοιχεία στην Κίνα που έδειξαν ραγδαία επιβράδυνση των τιμών καταναλωτή και παραγωγού.

Ειδικότερα, τα στοιχεία έδειξαν ότι οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν τον Δεκέμβριο με τον χαμηλότερο ρυθμό σε διάστημα έξι μηνών, με 1,9% σε ετήσια βάση, ενώ οι τιμές παραγωγού αυξήθηκαν μόλις 0,9% που αποτελεί χαμηλό δύο ετών.

Την ίδια στιγμή, έντονο προβληματισμό προκαλεί το εντεινόμενο αδιέξοδο στην Ουάσινγκτον μεταξύ του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και της ηγεσίας των Δημοκρατικών που έχει οδηγήσει σε μερική αναστολή των υπηρεσιών της ομοσπονδιακής κυβέρνησης.

Ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι συνεχίζει να έχει την στήριξη του κόμματος του για το σχέδιο του να κατασκευάσει ένα τείχος στα σύνορα με το Μεξικό, ενώ αποχώρησε από την συνάντηση που είχε με τους ηγέτες των Δημοκρατικών στο Κογκρέσο, δηλώνοντας ότι αποτελεί "χάσιμο χρόνου".

Στα μάκρο της ημέρας, τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ έδειξαν ότι οι αρχικές αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας υποχώρησαν κατά 17.000 στο εποχιακά προσαρμοσμένο μέγεθος των 216.000 για την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 5 Ιανουαρίου.

Σημειώνεται ότι οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal τοποθετούσαν τις αιτήσεις στις 230.000.

Η προσοχή των επενδυτών αναμένεται να στραφεί αργότερα στην ομιλία του προέδρου της Federal Reserve, Jerome Powell και του αντιπροέδρου Richard Clarida στο Economic Club of Washington.

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 10 Ιανουαρίου 2019, 17:13