Αρνητικά τα πρόσημα στη Wall Street με την παγκόσμια επενδυτική προσοχή να έχει στραφεί σήμερα στην πολιτική σκηνή του Ηνωμένου Βασιλείου μετά την ανακοίνωση χθες ότι Ε.Ε. και Βρετανία κατέληξαν σε τεχνική συμφωνία για το Brexit.

Η πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, Τερέζα Μέι εξασφάλισε χθες το βράδυ το πράσινο φως από το υπουργικό της συμβούλιο για την συμφωνία που έχει πετύχει με την Ε.Ε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ωστόσο, οι σημερινές παραιτήσεις υψηλόβαθμων κυβερνητικών στελεχών, μεταξύ των οποίων και του αρμόδιου υπουργού για το Brexit, έχουν προκαλέσει ισχυρούς κλυδωνισμούς στην κυβερνητική σταθερότητα, με αρκετούς αναλυτές να σημειώνουν ότι η Μέι είναι πολύ πιθανό να αντιμετωπίσει πολύ σύντομα μια πρόταση μομφής.

Συγκεκριμένα ο Dow Jones υποχωρεί κατά 0,25%, ο S&P 500 σημειώνει πτώση κατά 0,33% και ο Nasdaq χάνει 0,16%.

Πιέσεις δέχονται οι μετοχές του τεχνολογικού κλάδου με οδηγό την μετοχή της Amazon και της Facebook οι οποίες υποχωρούν κατά 1,7% και κατά 1% αντίστοιχα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στον αντίποδα η μετοχή της Cisco η οποία καταγράφει άνοδο 4% μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της σύμφωνα με τα οποία τα κέρδη ήταν υψηλότερα από τις εκτιμήσεις.

Πτώση 1% καταγράφει η μετοχή της Walmart μετά από την ανακοίνωση των προσαρμοσμένων κερδών γ΄ τριμήνου και των εσόδων, που ήταν χαμηλότερα των προσδοκιών των αναλυτών.

Συγκεκριμένα, τα κέρδη για την Walmart, για το τρίμηνο διαμορφώθηκαν στα 1,71 δισ. δολάρια ή 58 σεντς ανά μετοχή, υποχωρώντας 2% από την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι. Τα προσαρμοσμένα κέρδη ανά μετοχή διαμορφώθηκαν στα 1,08 δολάρια, σε σχέση με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις για 1,01 δολάρια. Τα έσοδα αυξήθηκαν στα 124,89 δισ. δολάρια από τα 123,18 δισ. δολάρια έναντι εκτιμήσεων για 125,42 δισ. δολάρια.

Στις υπόλοιπες επιχειρηματικές εξελίξεις της ημέρας, η Dillard περιέκοψε τις εκτιμήσεις για τα κέρδη του τελευταίου τριμήνου και δήλωσε ότι οι εκπτώσεις επηρέασαν τα περιθώρια.

Η αλυσίδα πολυκαταστημάτων ανακοίνωσε ότι τα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν στα 7,4 εκατ. δολάρια ή 27 σεντς ανά μετοχή στο γ΄ τρίμηνο χρήσης μέχρι τις 3 Νοεμβρίου, χαμηλότερα από τα 14,5 εκατ. δολάρια ή 50 σεντς ανά μετοχή στην αντίστοιχη περίοδο πέρυσι.

Υποχώρησαν τα κέρδη της Energizer Holdings στο δ΄ τρίμηνο χρήσης, και διαμορφώθηκαν στα 1,5 εκατ. δολάρια ή 2 σεντς ανά μετοχή, χαμηλότερα από τα 34,1 εκατ. δολάρια ή 55 σεντς ανά μετοχή πριν από ένα χρόνο. Τα προσαρμοσμένα κέρδη διαμορφώθηκαν στα 83 σεντς ανά μετοχή, έναντι εκτιμήσεων για 81 σεντς.

Η J.C. Penney ανακοίνωσε ζημιές 151 εκατ. δολαρίων ή 48 σεντς ανά μετοχή, μετά από τις ζημιές των 125 εκατ. δολαρίων ή 40 σεντς ανά μετοχή πριν από ένα χρόνο. Οι προσαρμοσμένες ζημιές διαμορφώθηκαν στα 52 σεντς ανά μετοχή έναντι προβλέψεων για 56 σεντς.

Πλούσια σε μακροοικονομικές ανακοινώσεις η σημερινή ημέρα, με τα στοιχεία για την πορεία των λιανικών πωλήσεων να ξεχωρίζουν.

Οι λιανικές πωλήσεις σημείωσαν άλμα τον Δεκέμβριο μετά τις μικρές απώλειες των δύο προηγούμενων μηνών. Ειδικότερα, οι λιανικές πωλήσεις σημείωσαν άνοδο 0,8% τον προηγούμενο μήνα, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών για αύξηση 0,6%.

Παράλληλα, τα στοιχεία που ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ, έδειξαν ότι οι τιμές εισαγωγών αυξήθηκαν τον Οκτώβριο, αντλώντας ώθηση κυρίως από τις τιμές του πετρελαίου.

Ειδικότερα, οι τιμές εισαγωγών αυξήθηκαν κατά 0,5% τον Οκτώβριο από τον προηγούμενο μήνα, όπως ανακοίνωσε το αμερικανικό υπουργείο Εργασίας. Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal έκαναν λόγο για άνοδο 0,2%.

Από την αγορά εργασίας τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν έδειξαν ότι οι νέες αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας αυξήθηκαν κατά 2.000 στις 216.000, παραμένοντας κοντά στα ιστορικά τους χαμηλά.

Μικτή είναι η εικόνα από δύο διαφορετικές εκθέσεις που ανακοινώθηκαν σήμερα για τον κλάδο της μεταποίησης. Ειδικότερα, ο μεταποιητικός δείκτης Empire State κέρδισε 2,2 μονάδες τον Νοέμβριο στις 23,3 μονάδες, ενώ ο δείκτης Philadelphia Fed υποχώρησε στις 12,9 μονάδες από 22,2 μονάδες.

Τα οικονομικά στοιχεία έρχονται στον απόηχο των χθεσινών δηλώσεων του προέδρου της Fed, Jerome Powell ότι η αμερικανική οικονομία είναι αντιμέτωπη με εξωτερικούς κλυδωνισμούς, ωστόσο ο ίδιος είναι «πολύ ικανοποιημένος με την κατάσταση της οικονομίας».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης