Σημαντικά κέρδη καταγράφουν οι δείκτες της Wall Street στη συνεδρίασης της Τετάρτης, με τους επενδυτές να έχουν στραμμένη την προσοχή τους στη σημερινή συνεδρίαση της Federal Reserve για τη νομισματική πολιτική, που αναμένεται να χαράξει τον δρόμο για τις αυξήσεις επιτοκίων που θα ακολουθήσουν αργότερα φέτος.

Την ίδια ώρα, οι επενδυτές αξιολογούν προσεκτικά τη νέα «φουρνιά» εταιρικών αποτελεσμάτων, όπως αυτά που ανακοίνωσε η Boeing νωρίτερα, ενώ αναμένουν μετά το κλείσιμο της συνεδρίασης τις ανακοινώσεις για τα μεγέθη τριμήνου αρκετών μεγάλων «ονομάτων» της Wall, όπως η Tesla, η Intel, η Whirlpool και η Xilinx.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο ταμπλό, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones προσθέτει 438 μονάδες ή 1,28% και κινείται στις 34.736,05 μονάδες, ο ευρύτερος S&P 500 ενισχύεται κατά 1,67% στις 4.429,40 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq κινείται 2,14% υψηλότερα, στις 13.828,40 μονάδες.

Ωστόσο, η νευρικότητα είναι έκδηλη στην αγορά, και σήμερα, ιδιαίτερα μετά την «ψυχρολουσία» που υπέστησαν οι επενδυτές τις προηγούμενες ημέρες λόγω της έντονης μεταβλητότητας εξαιτίας των απογοητευτικά εταιρικών κερδών τριμήνου μέχρι στιγμής, της έντασης μεταξύ Ρωσίας και ΝΑΤΟ για την Ουκρανία, τις φόβους για την εξέλιξη της πανδημίας και κυρίως τις ανησυχίες για το εύρος σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής που επίκειται από τη Fed.

Οι ανησυχίες ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα κινηθεί πιο επιθετικά αντικατοπτρίζονται κυρίως στην εικόνα του Nasdaq, ο οποίος είναι πιο ευαίσθητος στις αυξήσεις επιτοκίων και στις αυξανόμενες αποδόσεις των ομολόγων, με αποτέλεσμα να «γράφει» πτώση της τάξης του 13% μέχρι στιγμής τον Ιανουάριο. Σημειώνεται ότι ο δείκτης εισήλθε σε περιοχή διόρθωσης την προηγούμενη εβδομάδα, σημειώνοντας πτώση άνω του 10% από το υψηλό του σε κλείσιμο τον Νοέμβριο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Fed δεν αναμένεται να ανακοινώσει κάποια κίνηση σήμερα, αλλά εκτιμάται ότι θα σηματοδοτήσει την πρώτη αύξηση των επιτοκίων τον Μάρτιο, ενώ οι επενδυτές περιμένουν την καθιερωμένη ομιλία του προέδρου της Τζερόμ Πάουελ προκειμένου να σχηματίσουν μια καλύτερη εικόνα για την ταχύτητα και το εύρος των αυξήσεων αλλά και των λοιπόν κινήσεων που θα κάνει φέτος η Ομοσπονδιακή Τράπεζα.
Η ανακοίνωση της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοικτής Αγοράς (FOMC) της Fed θα δημοσιευθεί στις 21.00 ώρα Ελλάδος, ενώ θα ακολουθήσει η συνέντευξη Τύπου του Πάουελ στις 21.30.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης