Με βηματισμό ανόδου η Wall Street

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 14 Νοεμβρίου 2018, 17:11
Με βηματισμό ανόδου η Wall Street
Το βηματισμό της βρίσκει στις συναλλαγές της Τετάρτης η Wall Street καθώς η τιμή του αργού πετρελαίου επιχειρεί να σταθεροποιηθεί και ο δείκτης τιμών καταναλωτή ευθυγραμμίστηκε με τις προσδοκίες τον περασμένο μήνα.

Ο Dow Jones ενισχύεται κατά 158,54 μονάδες ή κατά 0,63% στις 25.445 μονάδες, ενώ ο S&P 500 σημειώνει άνοδο 19,36 μονάδων ή 0,71% στις 2.741 μονάδες.

Ο Nasdaq κερδίζει 48,66 μονάδες ή 0,66% στις 7.249 μονάδες.

Ο βιομηχανικός δείκτης έχασε άλλες 100,69 μονάδες ή 0,4% την Τρίτη μετά την ελεύθερη πτώση της Δευτέρας που του κόστισε 600 μονάδες.

Ο S&P 500 έχασε 0,2% καταγράφοντας την τέταρτη διαδοχική πτωτική συνεδρίαση, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ουσιαστικά αμετάβλητος.

Η κατρακύλα των τιμών του πετρελαίου τις τελευταίες εβδομάδες – με το αμερικανικό WTI να καταγράφει βουτιά 7% χθες – έχει πλήξει την επενδυτική εμπιστοσύνη. Η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας προειδοποίησε σήμερα ότι οι μεγαλύτεροι παραγωγοί του πλανήτη, ΗΠΑ, Ρωσία και Σαουδική Αραβία έχουν οδηγήσει την παραγωγή τους σε επίπεδα ρεκόρ, με αποτέλεσμα η παγκόσμια προσφορά να υπερβαίνει κατά πολύ την πορεία της ζήτησης. Αυτή την ώρα το αμερικανικό αργό κινείται στο +1,8% και τα 56,72 δολάρια το βαρέλι.

Στα μάκρο της ημέρας, τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα το αμερικανικό υπουργείο Εργασίας έδειξαν ότι οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν τον Οκτώβριο με τον ταχύτερο ρυθμό από την αρχή του χρόνου.

Ειδικότερα, ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε 0,3% τον Οκτώβριο από τον προηγούμενο μήνα, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη μηνιαία αύξηση από τον Ιανουάριο.

Χωρίς να περιλαμβάνονται τα τρόφιμα και η ενέργεια, που εμφανίζουν μεγάλες διακυμάνσεις, ο δομικός δείκτης σημείωσε άνοδο 0,2%.

Και οι δύο δείκτες επιβεβαίωσαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal.

Σε ετήσια βάση οι τιμές αυξήθηκαν 2,5% τον Οκτώβριο, ενώ χωρίς τα τρόφιμα και την ενέργεια αυξήθηκαν 2,1%.

Τα στοιχεία για την πορεία του πληθωρισμού έρχονται καθώς οι επενδυτές περιμένουν η Federal Reserve να πραγματοποιήσει άλλη μια αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων τον Δεκέμβριο. Για το 2019 οι αναλυτές περιμένουν άλλες τρεις αυξήσεις των αμερικανικών επιτοκίων.

Την επενδυτική προσοχή συγκεντρώνουν παράλληλα οι τελευταίες πολιτικές εξελίξεις στην Ευρώπη. Η Ιταλία απέρριψε το αίτημα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για αναθεώρηση του προϋπολογισμού της, διατηρώντας τον στόχο για το έλλειμμα του 2019 στο 2,4% του ΑΕΠ.

Την ίδια στιγμή Βρυξέλλες και Λονδίνο φέρεται να έχουν καταλήξει σε τεχνική συμφωνία για το Brexit και η πρωθυπουργός Theresa May θα πρέπει τώρα να εξασφαλίσει την υποστήριξη του βρετανικού κοινοβουλίου για να προχωρήσει η διαδικασία.

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 14 Νοεμβρίου 2018, 17:11