Ελαφρώς ανοδικά κινήθηκαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια τη Δευτέρα στον απόηχο των αποτελεσμάτων των ευρωεκλογών που οδήγησαν τα φιλοευρωπαϊκά κόμματα, αν και κατακερματισμένα, να ενισχύσουν τις δυνάμεις τους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Οι εκλογές της Κυριακής οδήγησαν την παραδοσιακή συμμαχία των συντηρητικών και σοσιαλδημοκρατών να χάσει την πλειοψηφία της, ωστόσο μαζί με τους φιλελεύθερους και τους πράσινους, που έχουν επίσης φιλοευρωπαϊκή στάση, διατηρούν μια ξεκάθαρη – αν και πιο κατακερματισμένη – πλειοψηφία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την ίδια στιγμή, οι ευρωσκεπτικιστές και τα κινήματα διαμαρτυρίας αύξησαν το βάρος τους στη διαδικασία λήψης αποφάσεων, ωστόσο τα ποσοστά τους ήταν χαμηλότερα από το αναμενόμενο.

Στην Ευρώπη, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 ενισχύθηκε για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση, κλείνοντας στις 376,71 μονάδες με κέρδη 0,2%, αντλώντας ώθηση από τα κέρδη των αυτοκινητοβιομηχανιών μετά την επιβεβαίωση ότι Fiat Chrysler και Renault βρίσκονται σε συνομιλίες για συγχώνευση των δραστηριοτήτων τους.

Ο γερμανικός DAX ενισχύθηκε 0,50% στις 12.071,18 μονάδες, ενώ ο γαλλικός CAC-40 κέρδισε 0,4% στις κλείνοντας στις 5.336,19 μονάδες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB σημείωσε μικρές απώλειες 0,06% αν και νωρίτερα βρέθηκε να κερδίζει 1% με οδηγό τις μετοχές της Fiat Chrysler που σημείωσαν ράλι 8% μετά την ανακοίνωση της ιταλικής αυτοκινητοβιομηχανίας ότι έχει υποβάλει πρόταση συγχώνευσης με τη γαλλική Renault.

Οι μετοχές της γαλλικής εταιρείας σκαρφάλωσαν 12%, ενώ η επίσης γαλλική Peugeot έχασε 3,25%.

Οι αγορές σε ΗΠΑ και Ηνωμένο Βασίλειο παρέμειναν σήμερα κλειστές λόγω τοπικών αργιών.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης