Μικρές μεταβολές σημειώνουν τα futures δεικτών και μετοχών της Wall Street την Παρασκευή καθώς η πιθανότητα να ανασταλεί η λειτουργία ορισμένων ομοσπονδιακών υπηρεσιών και οι ανησυχίες για τις προοπτικές της αμερικανικής οικονομίας επιβαρύνουν το επενδυτικό αίσθημα.

Ειδικότερα, τα futures του βιομηχανικού Dow Jones προσθέτουν 28 μονάδες, τα futures του S&P 500 κερδίζουν 2 μονάδες, ενώ τα futures του τεχνολογικού Nasdaq διολισθαίνουν 6,5 μονάδες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την Πέμπτη ο βιομηχανικός Dow κατρακύλησε άλλες 464,06 μονάδες ή 2% στις 22.859,60 μονάδες, ενώ ο S&P 500 υποχώρησε σε ποσοστό 1,6% στις 2.467,42 μονάδες. Ο τεχνολογικός Nasdaq έχασε 1,6% στις 6.528,41 μονάδες.

Από την αρχή της εβδομάδας οι δείκτες καταγράφουν απώλειες άνω του 5% εν μέσω ανησυχιών ότι οι συνεχείς αυξήσεις των αμερικανικών επιτοκίων θα επιβαρύνουν τους ρυθμούς ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας.

Η Federal Reserve έχει πραγματοποιήσει συνολικά τέσσερις αυξήσεις των επιτοκίων αυτό το έτος, ενώ υπολογίζει άλλες δύο για το 2019.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα έδειξαν ότι η οικονομία αναπτύχθηκε κατά 3,4% σε εποχιακά προσαρμοσμένη βάση το τρίμηνο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου, αντί για 3,5% που είχε ανακοινωθεί αρχικά.

Τα τελικά στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ έδειξαν ότι οι καταναλωτικές δαπάνες δεν ήταν τόσο ισχυρές όσο είχε προηγουμένως αναφερθεί και οι εξαγωγές υποχώρησαν περισσότερο από την αρχική εκτίμηση.

Σε ξεχωριστή ανακοίνωση του εξάλλου, το υπουργείο Εμπορίου ανακοίνωσε ότι οι συνολικές παραγγελίες για διαρκή αγαθά αυξήθηκαν κατά 0,8% τον Νοέμβριο σε σχέση με τον αμέσως προηγούμενο μήνα. Τα κυβερνητικά στοιχεία έχασαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών που ανέμεναν άνοδο 1,3% σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal.

Το κλίμα σήμερα στην αγορά πλήττουν και οι ανησυχίες για το πολιτικό αδιέξοδο στην Ουάσινγκτον που θα μπορούσε να οδηγήσει σε αναστολή λειτουργίας κάποιων υπηρεσιών της ομοσπονδιακής κυβέρνησης.

Η Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε την Πέμπτη ένα πακέτο χρηματοδότησης της κυβέρνησης, το οποίο περιλαμβάνει και τα κεφάλαια που έχει ζητήσει ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ για το τείχος στα σύνορα με το Μεξικό.

Ωστόσο, η Γερουσία, που ελέγχεται από τους Δημοκρατικούς, δεν αναμένεται να εγκρίνει το σχέδιο. Εάν δεν υπάρξει συμφωνία η αναστολή των λειτουργιών της κυβέρνησης είναι πιθανό να ξεκινήσει μέσα στο σαββατοκύριακο.

Ο Αμερικανός πρόεδρος πάντως με μήνυμα του στο twitter προειδοποίησε ότι θα “κλείσει” την κυβέρνηση “εάν οι Δημοκρατικοί δεν ψηφίσουν για την ασφάλεια των συνόρων”.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης