Μικρές μεταβολές σημειώνουν τα futures δεικτών και μετοχών της Wall Street μετά την κατρακύλα των δεικτών την Τετάρτη σε νέα χαμηλά έτους, στον απόηχο των αποφάσεων νομισματικής πολιτικής της Federal Reserve.

Ειδικότερα, τα futures του Dow Jones χάνουν 2 μονάδες, ενώ τα futures του S&P 500 παραμένουν ουσιαστικά αμετάβλητα. Τα futures του Nasdaq προσθέτουν 4,5 μονάδες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι αμερικανικοί δείκτες έκλεισαν την Τετάρτη με μεγάλες απώλειες, διολισθαίνοντας στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Σεπτέμβριο του 2017.

Ειδικότερα, ο Dow Jones υποχώρησε 1,5% στις 23.323,66 μονάδες, ο S&P 500 έχασε επίσης 1,5% στις 2.506,96 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq σημείωσε βουτιά 2,2% στις 6.636,83 μονάδες.

Η βουτιά των δεικτών ακολούθησε την απόφαση της Fed να αυξήσει τα αμερικανικά επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης, στο εύρος του 2,25% με 2,5%.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αυτή ήταν η τέταρτη αύξηση φέτος των αμερικανικών επιτοκίων τα οποία βρίσκονται πλέον στο υψηλότερο επίπεδο από την παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση του 2008.

Η κεντρική τράπεζα πάντως εμφανίστηκε έτοιμη να επιβραδύνει τις αυξήσεις των επιτοκίων το επόμενο έτος, ανακοινώνοντας ότι περιμένει πλέον δύο αυξήσεις αντί για τρεις που ανέφερε προηγουμένως.

Η υιοθέτηση πιο επιφυλακτικής στάσης από την Fed έρχεται καθώς πληθαίνουν οι ανησυχίες για τις αντοχές της αμερικανικής οικονομίας μετά τις συνεχείς αυξήσεις των αμερικανικών επιτοκίων και ενώ η παγκόσμια ανάπτυξη δείχνει σημάδια επιβράδυνσης.

Στα μάκρο της ημέρας τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα έδειξαν ότι οι νέες αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας αυξήθηκαν κατά 8.000 στις 214.000 για την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου.

Τα κρατικά στοιχεία επιβεβαίωσαν σε γενικές γραμμές τις εκτιμήσεις των αναλυτών που τοποθετούσαν τις αιτήσεις στις 215.000 σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal.

Σημειώνεται ότι στα μέσα του περασμένου Σεπτεμβρίου οι αιτήσεις είχαν διολισθήσει σε χαμηλό 49 ετών στις 202.000, για να αρχίσουν στη συνέχεια να αυξάνονται ελαφρώς.

Την ίδια στιγμή, ο μεταποιητικός δείκτης της Philadelphia Fed υποχώρησε τον Δεκέμβριο στις 9,4 μονάδες από 12,9 μονάδες τον προηγούμενο μήνα. Αυτό είναι το χαμηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο του 2016.

Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του MarketWatch τοποθετούσαν τον δείκτη στις 14 μονάδες.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης