Απώλειες κατέγραψαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια στις συναλλαγές της Παρασκευής, καθώς ο φόβος για την έξαρση ημερήσιων κρουσμάτων κορονοϊού  σε ΗΠΑ και Ευρώπη, παραμένει.

Οι επενδυτές παρακολουθούν με προβληματισμό την εξέλιξη της πανδημίας, ιδίως στις ΗΠΑ όπου οι περισσότερες πολιτείες συνεχίζουν να καταγράφουν ανησυχητική αύξηση των κρουσμάτων του κορονοϊού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η πολιτεία του Τέξας αποφάσισε να αναστείλει την προσπάθεια επανεκκίνησης της οικονομίας μετά από άλλο ένα ρεκόρ στις νοσηλείες και τα νέα κρούσματα.

Οι ΗΠΑ καταγράφουν πλέον πάνω από 2,4 εκατ. επιβεβαιωμένα κρούσματα και περισσότερους από 124.000 θανάτους σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκεντρώνει το Johns Hopkins University. Ωστόσο, το Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων των ΗΠΑ (CDC) ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι ο αληθινός αριθμός των μολύνσεων ενδεχομένως να είναι και 10 φορές υψηλότερος από την επίσημη καταμέτρηση.

Στο ταμπλό ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έχασε 0,28% στις 358,72 μονάδες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο γερμανικός DAX σημείωσε πτώση 0,67% στις 12.096,04 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 έχασε 0,03% στις 4.917,32 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύθηκε σε ποσοστό 0,47% στις 6.176,22 μονάδες.

Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB σημείωσε πτώση 0,41%, ενώ και ο ισπανικός IBEX 35 έχασε 1,24%.  

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ εμφανίστηκε πάντως αισιόδοξη σήμερα για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας, επισημαίνοντας ότι μάλλον έχουμε αφήσει πίσω μας το αποκορύφωμα της κρίσης της πανδημίας.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΕΚΤ το ΑΕΠ της ευρωζώνης υποχώρησε 16% τα δύο πρώτα τρίμηνο του 2020. Ωστόσο, η κεντρική τράπεζα περιμένει η ανάπτυξη να ενισχυθεί τους επόμενους μήνες καθώς οι οικονομίες της Ευρωζώνης ξανανοίγουν.

Μετά από συρρίκνωση 8,7% για το 2020 συνολικά, η κεντρική τράπεζα περιμένει ανάπτυξη 5,2% το 2021 και 3,3% το 2022.

Το ΔΝΤ προειδοποίησε την Πέμπτη ότι οι μετοχές θα μπορούσαν να υποστούν μια δεύτερη κατάρρευση σε περίπτωση άλλης παγκόσμιας αύξησης των κρουσμάτων, της επανεισαγωγής μέτρων lockdown ή κλιμάκωσης των εμπορικών εντάσεων.

Στις επιχειρηματικές εξελίξεις, το Reuters μετέδωσε σήμερα ότι η ολλανδική κυβέρνηση συμφώνησε σε ένα πακέτο διάσωσης 3,4 δισ. ευρώ για την Air France-KLM.

Παράλληλα, οι μέτοχοι της Lufthansa ενέκριναν με συντριπτική πλειοψηφία το πακέτο διάσωσης των 9 δισ. ευρώ στην έκτακτη γενική συνέλευση της γερμανικής αεροπορικής που πραγματοποιήθηκε χθες.

Από την άλλη, η Wirecard υπέβαλε αίτηση αφερεγγυότητας την Πέμπτη, δεν μπόρεσε να αντισταθμίσει τη μαύρη τρύπα 2,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων στον ισολογισμό της και οφείλει 4 δισεκατομμύρια δολάρια στους πιστωτές.

Η μετοχή της γερμανικής εταιρείας κατέρρευσε 63%% την Παρασκευή και διαπραγματεύτηκε μόλις στα 1,88 ευρώ ανά μετοχή.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης