Με μικτά πρόσημα έκλεισαν οι ευρωπαϊκές αγορές σήμερα Πέμπτη με τα εταιρικά αποτελέσματα, τα μακροοικονομικά στοιχεία και τις τραπεζικές μετοχές να βρίσκονται στο επίκεντρο των επενδυτών. 

Συγκεκριμένα ο γερμανικός δείκτης DΑΧ σημείωσε πτώση 0,06% στις 11.175 μονάδες ενώ ο FTSE 100 ενισχύθηκε κατά 0,46% στις 6.973 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 επίσης σημείωσε κέρδη κατά 0,36% στις 4.992,72 μονάδες. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στον ευρωπαϊκό νότο ο ιταλικός FTSE MIB υποχώρησε κατά 0,21% στις 19.729,50 μονάδες και ο ισπανικός IBEX 35 έχασε 0,18% στις 9.054,75 μονάδες. 

Ο τραπεζικός κλάδος ήταν και αυτός που σημείωσε την χειρότερη απόδοση καθώς υποχώρησε κατά 2% με την μετοχή της Metro Bank να χάνει 11%. Πτώση επίσης σημείωση σήμερα και η μετοχή της Deutsche Bank μετά τις αναφορές για συγχώνευση με την Commerzbank. Αύριο η Deutsche Bank αναμένεται να ανακοινώσει τα αποτελέσματα δ’ τριμήνου.

Στα μακροοικονομικά στοιχεία της ημέρα, αμετάβλητη στο 7,9% έμεινε τον Δεκέμβριο του 2018 η ανεργία στη ζώνη των 19 χωρών του ευρώ σε σχέση με τον Νοέμβριο, παρουσιάζοντας ωστόσο μείωση 0,7% σε σχέση με το 8,6% του Δεκεμβρίου του 2017.Το ποσοστό παραμένει το χαμηλότερο για την Ευρωζώνη από τον Οκτώβριο του 2008. Η ανεργία στο σύνολο των 28 χωρών – μελών της ΕΕ κινήθηκε τον Δεκέμβριο στο 6,6%, επίσης σταθερή σε σχέση με τον Νοέμβριο και μειωμένη κατά 0,6% σε σχέση με το 7,2% του Δεκεμβρίου του 2017.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επίσης αύξηση μόλις 0,2% σημείωσε το ΑΕΠ της Ευρωζώνης το δ΄ τρίμηνο από το προηγούμενο τρίμηνο, επιβεβαιώνοντας τις ανησυχίες ότι η παγκόσμια επιβράδυνση εν μέσω του εμπορικού πολέμου ΗΠΑ-Κίνας επιβαρύνει την οικονομία και την ψυχολογία των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών. Για το 2018 συνολικά η Ευρωζώνη εμφάνισε το χαμηλότερο ρυθμό ανάπτυξης των τελευταίων τεσσάρων ετών, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Eurostat.

Στη Γερμανία σε σταθερή βάση ξεκίνησε το 2019 η αγορά εργασίας καθώς ο αριθμός των αιτήσεων επιδόματος ανεργίας συνέχισε να υποχωρεί τον Ιανουάριο, αν και με βραδύτερο ρυθμό από ό,τι τον Δεκέμβριο. Οι αιτήσεις για παροχή επιδόματος ανεργίας μειώθηκαν κατά 2.000 τον Ιανουάριο σε σχέση με τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με τα προσαρμοσμένα στοιχεία. Η μείωση στα επιδόματα ανεργίας είναι παρόλα αυτά μικρότερη των εκτιμήσεων, καθώς οι προβλέψεις έκαναν λόγο για πτώση 10.000.

Στο μέτωπο των αποτελεσμάτων, η Nintendo Co ανακοίνωσε ισχυρή κερδοφορία γ΄ τριμήνου, λόγω του δημοφιλούς παιχνιδιού Super Smash Bros. Ultimate, που εκτίναξε τις πωλήσεις της κονσόλας Switch. Επίσης διατήρησε τις εκτιμήσεις για την κερδοφορία της τρέχουσας χρήσης που λήγει τον Μάρτιο. Η ιαπωνική εταιρεία τόνισε πως τα λειτουργικά κέρδη αυξήθηκαν στα 158,6 δισ. γιεν (1,45 δισ. δολάρια) από τα 116,5 δισ. γιεν πριν από ένα χρόνο.

Μειώθηκαν 11% τα καθαρά κέρδη της H&M το τέταρτο τρίμηνο, καθώς η εταιρεία συνέχισε να επενδύει πολλά στην επέκτασή της online και σε νέα συστήματα logistics, αν και ανακοίνωσε ότι υπάρχουν ενδείξεις ότι οι προσπάθειες ανάκαμψης αρχίζουν να ευοδώνονται. Συγκεκριμένα, η σουηδική εταιρεία πώλησης ειδών ένδυσης λιανικής ανακοίνωσε καθαρά κέρδη 3,54 δισ. κορόνων (391 εκατ. δολ.) για το τρίμηνο του έληξε στις 30 Νοεμβρίου, από 3,99 δισ. το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Οι αναλυτές ανέμεναν κέρδη ύψους 3,8 δισ.

Πρόγραμμα αγοράς ιδίων μετοχών ύψους 660 εκατ. στερλίνων (866,9 εκατ. δολαρίων) ανακοίνωσε ότι έχει εγκρίνει η Diageo PLC, καθώς ανακοίνωσε πτώση 5% στα καθαρά κέρδη α΄ εξαμήνου 2019, λόγω των υψηλότερων φόρων. Και πάλι, η μεγαλύτερη εταιρεία παρασκευής ποτών παγκοσμίως –μεταξύ των οποίων το Johnnie Walker και το Tanqueray- τόνισε πως τα λειτουργικά κέρδη αυξήθηκαν στην περίοδο, κυρίως λόγω της οργανικής ανάπτυξης. Τα λειτουργικά κέρδη στο εξάμηνο μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου, διαμορφώθηκαν στις 2,43 δισ. στερλίνες σε σχέση με τις 2,19 δισ. στερλίνες πριν από ένα χρόνο.

Κέρδη έναντι ζημιών ανακοίνωσε η Nokia για το τελευταίο τρίμηνο, ενώ οι πωλήσεις αυξήθηκαν, ωστόσο η εταιρεία εμφανίστηκε επιφυλακτική για το πρώτ μισό του 2019, όπως μεταδίδουν ξένα πρακτορεία. Ειδικότερα, η Nokia ανακοίνωσε καθαρά κέρδη 193 εκατ. ευρώ για το δ΄ τρίμηνο σε σύγκριση με ζημιές 386 εκατ. ευρώ ένα χρόνο νωρίτερα. Οι πωλήσεις για το τρίμηνο ανήλθαν σε 6,87 δισ. ευρώ από 6,65 δισ. ευρώ τον αντίστοιχο περυσινό τρίμηνο, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών για 6,65 δισ. ευρώ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης