Με μικτά πρόσημα ολοκλήρωσαν την τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας οι ευρωπαϊκές αγορές, με τους επενδυτές να έχουν στραμμένο το βλέμμα τους στη συνεδρίαση της Federal Reserve στο τέλος του μήνα, αναμένοντας την απόφαση της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας για τα επιτόκια.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε κατά 0,11% στις 387,22 μονάδες, ενώ αντίθετα ο Euro Stoxx 50 υποχώρησε οριακά, κατά 0,08%, στις 3.480,18 μονάδες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο γερμανικός δείκτης DAX έκλεισε τη σημερινή συνεδρίαση με κέρδη 0,26%, στις 12.260 μονάδες, ο δείκτης του Λονδίνου FTSE 100 ενισχύθηκε κατά 0,21% στις 7.508 μονάδες, ενώ ο ο γαλλικός CAC 40 σημείωσε οριακή άνοδο 0,03% στις 5.552 μονάδες.

Στον ευρωπαϊκό νότο, ο ισπανικός δείκτης IBEX 35 υποχώρησε κατά 0,60% στις 9.170 μονάδες, ενώ ο ιταλικός FTSE MIB κατέγραψε τις υψηλότερες απώλειες, κλείνοντας με πτώση 2,03% στις 21.641 μονάδες, με βαρίδι τις ιταλικές τράπεζες που υποχώρησαν εν μέσω της κλιμακούμενης έντασης μεταξύ των δύο κομμάτων της κυβέρνησης συνασπισμού.

Οι αγορές αρχικά κινήθηκαν ανοδικά, αντλώντας ώθηση από τη χθεσινή δήλωση του επικεφαλής της Fed Νέας Υόρκης, Τζον Ουίλιαμς, ότι οι κεντρικοί τραπεζίτες πρέπει να ενεργούν γρήγορα και σθεναρά όταν τα επιτόκια είναι χαμηλά και η οικονομική ανάπτυξη επιβραδύνεται.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Είναι προτιμότερο να λάβουμε προληπτικά μέτρα από το να περιμένουμε να εκδηλωθεί η καταστροφή», ανέφερε σε ομιλία του την Πέμπτη, δήλωση που οι επενδυτές εξέλαβαν ως σήμα για ενδεχόμενη μείωση επιτοκίων από την αμερικανική κεντρική τράπεζα στη συνεδρίασή της στο τέλος του μήνα.

Το θετικό κλίμα που δημιούργησε η αναφορά του Ουίλιαμς, μετρίασε εν μέρει στη συνέχεια η δήλωση εκπροσώπου της Fed της Νέας Υόρκης, ο οποίος μιλώντας στο CNBC σημείωσε ότι τα σχόλια του Ουίλιαμς έγιναν στο πλαίσιο μιας ακαδημαϊκής ομιλίας και δεν σηματοδοτούν “πιθανή δράση” της κεντρικής τράπεζας.

Το κλίμα επιβάρυνε περαιτέρω, κυρίως στη Ρώμη, η αναφορά του αντιπροέδρου της ιταλικής κυβέρνησης Ματέο Σαλβίνι ότι πρόκειται να συναντηθεί με τον έταιρο πόλο του κυβερνητικού συνασπισμού και ηγέτη του κινήματος των 5 Αστέρων, Λουίτζι Ντι Μάιο, εν μέσω φόβων ότι η διάσταση απόψεων των δύο εταίρων θα μπορούσε να οδηγήσει σε κατάρρευση της λαϊκιστική κυβέρνηση της Ρώμης. Η δήλωση προκάλεσε πιέσεις στις ιταλικές τράπεζες.

Εν τω μεταξύ, οι επενδυτές συνεχίζουν να παρακολουθούν στενά τις γεωπολιτικές εντάσεις μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν που κλιμακώθηκαν μετά την κατάρριψη ιρανικού drone από τον αμερικανικό στρατό στα Στενά του Χορμούζ, αλλά και τις εξελίξεις στο μέτωπο του εμπορίου, ψάχνοντας για σημάδια προόδου στην εμπορική διένεξη της Ουάσιγκτον με το Πεκίνο.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης