Με μεικτά πρόσημα κινούνται οι δείκτες της Wall Street την Τρίτη, με τους επενδυτές να αξιολογούν τα τελευταία στοιχεία για τις λιανικές πωλήσεις και τη βιομηχανική παραγωγή τον Φεβρουάριο, παρακολουθώντας παράλληλα στενά την πορεία των αποδόσεων των ομολόγων και με το βλέμμα στη διήμερη σύνοδο της Federal Reserve που ξεκινά σήμερα.

Ειδικότερα, ο βιομηχανικός Dow Jones χάνει 41,69 μονάδες ή 0,13% και κινείται στις 32.911,77 μονάδες, ο ευρύτερος S&P 500 ενισχύεται κατά 0,23% στις 3.977,47, ενώ ο Nasdaq, επωφελούμενος από τη μικρή υποχώρηση των αποδόσεων στα ομόλογα, σημειώνει άνοδο 0,77% στις 13.563,85 μονάδες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σημειώνεται ότι η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς κινείται την Τρίτη μερικές μονάδες χαμηλότερα από τα πρόσφατα υψηλά και συγκεκριμένα στο 1,597%, από άνω του 1,61% που ήταν εχθές.

Οι επενδυτές ελπίζουν ότι η επιτάχυνση του προγράμματος εμβολιασμού στις ΗΠΑ και το νέο πακέτο τόνωσης της οικονομίας ύψους 1,9 τρισ. δολαρίων που ενέκρινε πρόσφατα το Κογκρέσο θα επιταχύνουν την οικονομική ανάπτυξη και την εταιρική κερδοφορία το 2021.

Ωστόσο, την ίδια ώρα έχουν στραμμένη την προσοχή τους στη διήμερη σύνοδο της Federal Reserve που ξεκινά σήμερα και κυρίως στην ομιλία του επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, Τζερόμ Πάουελ, μετά την ολοκλήρωση της συνόδου την Τετάρτη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι επενδυτές δεν αναμένουν από τη Federal Reserve να προχωρήσει σε αλλαγή της νομισματικής πολιτικής της, ωστόσο περιμένουν με αγωνία τις επικαιροποιημένες προβλέψεις της Ομοσπονδιακής Τράπεζας για τις προοπτικές της οικονομίας και ενδείξεις για το πότε ενδεχομένως θα ξεκινήσει τη σύσφιξη της πολιτικής χαλάρωσης, με αύξηση των επιτοκίων.

Κι αυτό γιατί, η πρόσφατη άνοδος των αποδόσεων των ομολόγων έχει εγείρει ανησυχίες για άνοδο του πληθωρισμού, που θα μπορούσε να αναγκάσει τη Fed να προχωρήσει πιο γρήγορα από το αναμενόμενο σε αύξηση των επιτοκίων της, εξέλιξη που φοβούνται ότι θα μπορούσε να εκτροχιάσει την πορεία ανάκαμψης.

Την ίδια ώρα, οι επενδυτές φαίνεται να αγνοούν τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν νωρίτερα για τις λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ και τη βιομηχανική παραγωγή τον Φεβρουάριο.

Σημειώνεται ότι οι λιανικές πωλήσεις υποχώρησαν τον Φεβρουάριο κατά 3%, αρκετά περισσότερο από τη μείωση κατά 0,1% που ανέμεναν οι οικονομολόγοι. Ωστόσο, αυτό δεν φαίνεται να τους ανησυχεί καθώς εκτιμάται ότι οι λιανικές πωλήσεις θα ανακάμψουν τον Μάρτιο και τον Απρίλιο καθώς ξεκινά ο νέος γύρος επιταγών ύψους 1.400 δολαρίων προς τα αμερικανικά νοικοκυριά, στο πλαίσιο του πακέτου Μπάιντεν.

Παράλληλα, η βιομηχανικά παραγωγή τον Φεβρουάριο στις ΗΠΑ σημείωσε πτώση 2,2%, υποδηλώνοντας επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης